Kaupunkipyörät ja potkulaudat Helsingissä

Jos haluat liikkua pääkaupunkiseudulla tänä kesänä joustavasti pyörällä tai potkulaudalla, voit vuokrata kaupunkipyörän tai sähköpotkulaudan käyttöösi useista vaihtoehdoista.

Kaupunkipyörät

Helsingin ja Espoon alueella on tänä kesänä kaupunkipyörätelineitä peräti 345, joista Helsingissä 238. Pyöriä käytettävissä lähes 3500. Suurin osa asemista palvelee jo nyt. Helsingin ja Espoon kaupunkipyörät ovat yhteensopivia, joten Helsingistä lainatun pyörän voi palauttaa myös Espoon puolelle ja toisinpäin.

Kaupunkipyörä Helsingin keskustassa.
Kaupunkipyörä Helsingin keskustassa. Kuva: Ideal Helsinki.

Pyöräilystä voi maksaa päivän, viikon tai vuosimaksupassin.  Pyörää suositellaan käytettäväksi aina 30 minuuttia kerrallaan, mutta lisämaksua vastaan aikaa voi pidentää, tariffi on tällöin 1€ per alkava puoli tuntia.  Kaupunkipyörissä on lukko, joten esimerkiksi kaupassa tai jäätelökioskilla käynnin ajaksi pyörän voi lukita ilman tarvetta etsiä telinettä lyhyen pysähdyksen ajaksi.

Pyörän saa käyttöön rekisteröitymällä käyttäjäksi HSL:n verkkosivustolla, jonka jälkeen pyöriä voi käyttää joko käyttäjätunnuksella/matkakortilla ja salasanalla. Pyörän käyttöoikeuden voi hankkia käyttöön rekisteröitymättä maksukortilla päiväksi tai viikoksi Kaivopuiston, Unioninkadun, Rautatientorin (Itä), Kiasman ja Hakaniemen metroaseman telineiltä. Kaikki asemat voi tarkistaa verkosta osoitteesta https://kaupunkipyorat.hsl.fi/fi/stations, reittioppaasta tai HSL-sovelluksesta.

Potkulaudat

HSL kokeilee Vuosaaren alueella yhdessä Samocat Sharingin kanssa kaupunkipotkulautojen käyttöä. Asemia on tänä kesänä Vuosaaren alueella noin 30 ja potkulautoja 300, osa sähköisiä ja osa perinteisiä. Potkulauta otetaan käyttöön lukemalla puhelimeen asennettavalla sovelluksella potkulaudassa oleva QR-koodi. Tavallisen potkulaudan käyttö maksaa 50 senttiä ensimmäiseltä viideltä minuutilta, jonka jälkeen potkulaudan käyttö maksaa 5 senttiä minuutilta. Sähköisellä potkulaudoilla tariffi ensimmäiseltä viideltä minuutilta on 1€ ja tämän jälkeen lisäminuutit maksavat 15 senttiä. Täyteen ladatulla sähköpotkulaudalla voi kulkea enintään 15 km, ja 25 km/h vauhtia. Asemat ja vapaat potkulaudat löytyvät sovelluksesta tai reittioppaasta.

Voi-sähköpotkulauta. Kuva: VOI.
Voi-sähköpotkulauta. Kuva: VOI.

Helsingissä toimivat myös ruotsalainen Voi ja saksalainen Tier, joiden kaikki potkulaudat toimivat sähköllä. Potkulautoja varten ei ole telineitä, vaan lähimmät vapaat potkulaudat voi etsiä puhelimeen asennettavasta sovelluksesta. Potkulaudan saa käyttöön skannaamalla vapaa potkulauta puhelimeen asennettavalla sovelluksella. Saavuttuasi perille, et tarvitse telinettä päättääksesi lainan vaan potkulaudan voi pysäköidä esimerkiksi pyörätelineeseen tai muuhun soveliaaseen paikkaan määränpäässäsi. Molempien yritysten potkulautojen käyttöönotto maksaa yhden euron, jonka jälkeen siirrytään minuuttiveloitukseen. Voin tariffi on 25 senttiä minuutilta ja Tierin 15 senttiä minuutilta. Potkulautojen käyttäjien tulee olla 18-vuotta täyttäneitä.

Potkulaudan saa käyttöön mobiilisovelluksella. Kuva: Tier.
Potkulaudan saa käyttöön mobiilisovelluksella. Kuva: Tier.

Liikenneturvallisuudesta

Liikuttaessa sähköllä toimivalla potkulaudalla, on syytä ottaa huomioon sitä koskevat liikennesäännöt. Sähköllä toimivat potkulaudat rinnastetaan polkupyöriin tai jalankulkijoihin riippuen niiden maksiminopeudesta. Lisätietoja potkulautoja koskevista säädöksistä saat palveluntarjoajien sivuilta tai liikenneturvasta. Tieliikennelaki, kuten myös palveluntarjoajat suosittavat käyttämään pyöräilykypärää pyöräillessä ja siihen rinnastettavien kulkuneuvojen käytössä. Tällä hetkellä kypärä on oltava hygieniasyistä käyttäjillä omasta takaa. Potkulautoja pysäköitäessä ne on myös jätettävä asianmukaiseen paikkaan, jossa ne eivät haittaa tai tuki muuta liikennettä.

Lisätietoja: Kaupunkipyörät, HSL Potkulaudat, Voi, Tier

Kansikuva: Ideal Helsinki.