Lyhyesti

Bertel Gardbergin elämäntyö esillä Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa 30.8.2020 saakka

Akateemikko, hopeaseppä Bertel Gardbergin (1916-2007), Fiskarsin Ruukissa vuonna 2017 pidetty satavuotisnäyttely sai jatkoa, kun suomalaisen taidekäsityön mestarin tuotanto on esillä Tuomiokirkon Kryptassa 30.8.2020 asti.

Gardberg oli viime vuosisadalla yksi Suomen merkittävimmistä hopeasepistä. Sen lisäksi, että Bertel Gardberg edisti suomalaisen muotoilun kansainvälistä mainetta, hän uransa aikana suunnitteli ja valmisti uniikkiesineitä, koruja ja pienveistoksia niin tilaustöinä kuin teollisen muotoilun tuotteiksi.

Hopean lisäksi Gardberg käytti materiaalina puuta, kiveä, terästä, messinkiä ja tinaa.

Näyttely on esillä Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa 30.8. 2020 asti.
Hopean lisäksi Gardberg käytti töissään ja yhdisteli materiaalina puuta, kiveä, terästä, messinkiä ja tinaa.

Näyttely tuo esille Bertel Gardbergin tuotantoa 1950-luvulta alkaen. Mukana näyttelyssä on mm. koruja, monille tuttuja 1960-luvun aterimia sekä kirkkoihin suunniteltuja hopeaesineitä.

Gardberg suunnitteli sakraaliesineitä Helsingissä yli 15 kirkkoon, ja myös muualle Suomeen. Kuopion kirkkoon hän valmisti 200 erilaisia kirkollista esinettä. Näyttelyssä on lainassa mm. Helsingin Malmin sekä Herttoniemen kirkkojen alttarikalustoja, jotka Gardberg on suunnitellut.

Puuta yhdistettynä hopeaan.
Esillä on myös Gardbergin ateljee-verstaan työkaluja ja muuta esineistöä.
Monipuoliseen uraan liittyy myös teollinen suunnittelu uniikkiesineiden rinnalla.

Näyttely järjestetään yhteistyössä Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan ja Designmuseon kanssa.

Näyttely on avoinna ma-la klo 11-17, su klo 12-17.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tuomiokirkon Krypta: Kirkkokatu 18, Helsinki

Löydä Tuomiokirkon Krypta kartalla täältä.

Kuvat Ideal Helsinki

Kansainvälinen museopäivä Helsingissä 18.5.


Lauantaina 18.5. vietetään kansainvälistä museopäivää. Useisiin museoihin on vapaa pääsy tai alennettu pääsymaksu lauantain ajan ja museoissa järjestetään päivään liittyvää ohjelmaa ja opastuksia.

HAM / Tennispalatsi Kuva: Riku Pihlanto / Helsinki Marketing
HAM / Tennispalatsi Kuva: Riku Pihlanto / Helsinki Marketing

Ilmaiseksi pääsee vierailemaan ainakin seuraavissa (normaalisti maksullisissa) museoissa:

Kansallismuseo Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Marketing
Kansallismuseo Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Marketing

Puoleen hintaan pääsee lisäksi:

Lisätietoja museopäivästä ja muuta ohjelmaa löydät Museoviikon- sivuilta.

Grand Champagne Helsinki 9.5.-11.5.2019

Grand Champagne Helsinki 2019 -tapahtuma on jälleen kevään kohokohta Helsingissä samppanjan ystäville. Vanhalla Ylioppilastalolla yli 50 samppanjataloa näyttäytyy 250 samppanjan voimin.

Crand Champagne Helsinki 2019. Kuva: Grand Champagne Helsinki.

Vieraana tapahtumassa on suuri joukko Champagnen kärkinimiä. Kolmepäiväisessä yleisötapahtumassa samppanjan saloihin ovat johdattamassa arvostetut kellarimestarit Cyril Brun (Charles Heidsieck) , Dominique Demarville (Veuve Clicquot) ja Laurent Fresnet (Henriot). Lisäksi Grand Champagne Helsinkiä läsnäolollaan kunnioittavat myös monet muut samppanjapersoonallisuudet, kuten mm. Pol Rogerin omistaja Hubert de Billy ja Taittingerin samppanjasuvun Clovis Taittinger. Kotimaisista asiantuntijoista mukana ovat Master of Wine Essi Avellan, viiniasiantuntija Jukka Sinivirta ja ravintoloitsija Samuil Angelov.

Grand Champagne Helsinki tarjoaa noin 20 erilaista Master Class -luentoa, joiden avulla voi tutustua samppanjaan ja syventää tietojaan. Aihepiirejä ovat mm. samppanjan ABC, samppanjatrendit, tammitynnyrien käyttö samppanjanvalmistuksessa ennen ja nyt, sekä eri talojen vuosikertasamppanjat. Kaikki Master Class -aiheet löydät täältä.

Samppanjoiden ohella tarjolla on samppanjaan sopivia ruokaherkkuja ja maistelupaloja, mm. ostereita ja sesongin mukaisesti parsarisottoa.

Grand Champagne Helsinki. Kuva: Grand Champagne Helsinki.

Tapahtumapaikkana toimii Vanha Ylioppilastalo ja tapahtuma on avoinna To 9.5. klo 16-21, Pe 10.5. klo 15-21 ja La 11.5. klo 12-20. Liput tapahtumaan maksavat 20€, ja lippuja voi ostaa ennakkoon verkkokaupasta ja ovelta saatavuuden mukaan. Tapahtuma on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille.

Lisätietoja: https://grandchampagnehelsinki.fi

Kuvat: Grand Champagne Helsinki.

Taivaalliset Värit – Sinistä ja Kultaa Sinebrychoffin taidemuseossa

Sinebrychoffin Taidemuseossa on 28.3. avautunut uusi näyttely Taivaalliset värit – Sinistä ja Kultaa. Näyttelyyn on koottu teoksia, joissa nämä historiassa vahvan symbolisen merkityksen saaneet värit ja materiaalit, sininen ja kulta ovat keskiössä. Näyttelyssä on nähtävissä mm. Akseli Gallen-Kallelan, A.W. Finchin ja Väinö Aaltosen töitä. Näyttely on nähtävissä 25.8.2019 asti.

Maljakko ja sinisiä figuureja - Alfred William Finch. Kuva: Hannu Aaltonen / Kansallisgalleria
Maljakko ja sinisiä figuureja – Alfred William Finch. Kuva: Hannu Aaltonen / Kansallisgalleria
Yves Klein - Victoire de Samothrake, Didrichsenin taidemuseo Kuva: Jussi Pakkala
Yves Klein – Victoire de Samothrake, Didrichsenin taidemuseo Kuva: Jussi Pakkala

Sinebrychoffin museon Punaisessa kellarissa on myös esillä Sinebrychoffit – Hietalahden hyväntekijät -näyttely, joka esittelee Sinebrychoffin suvun historiaa 12.1.2020 asti.

Nikolai Sinebrychoff perusti panimon 1819 joka myöhemmin kasvoi suuryritykseksi. Sinebrychoffit olivat aktiivisia kulttuurin tukijoita ja olivat mm. perustamassa Kansallisteatteria. Paul ja Fanny Sinebrychoff olivat myös aktiivisia taiteen keräilijöitä, ja vuosikymmenten varrella heille karttui Pohjoismaiden suurin yksityinen taidekokoelma. Fanny Sinebrychoff lahjoitti taidekokoelman vuonna 1921 Suomen valtiolle. Suuri osa kokoelmasta on nähtävillä Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotitalon toisen kerroksen kotimuseossa, Bulevardi 40:ssä, jossa Sinebrychoffin taidemuseo nykyisin sijaitsee. Toisen kerroksen kotimuseoon on aina vapaa pääsy.

Kustavilainen salonki - Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Arno de la Chapelle / Kansallisgalleria
Kustavilainen salonki – Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Arno de la Chapelle / Kansallisgalleria

Lisätietoja ja aukioloajat löytyvät Sinebrychoffin taidemuseon kotisivuilta.

Inherit The Dust ja Jälkiä -näyttelyt Kansallismuseossa

Perjantaina 5.4.2019 aukeaa Kansallismuseossa kaksi uutta ihmisen ja luonnon välistä suhdetta pohtivaa näyttelyä, Jälkiä sekä Inherit the Dust – Nick Brandtin valokuvia.

Jälkiä

Selkäkoru, täytetyt tangarat, puuvillanyöri. 1930-luku, jívarot, Ecuador. Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto.
Selkäkoru, täytetyt tangarat, puuvillanyöri. 1930-luku, jívarot, Ecuador. Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto.

Kansallismuseon ensimmäisen kerroksen pop-up tilaan aukeaa Jälkiä-näyttely, joka tutkii hyvin ajankohtaistakin aihetta, ihmisen ja eläinten välistä suhdetta museokokoelmien avulla. Esillä on luonnontieteellisiä näytteitä tai eläinmateriaalia kaikilta mantereilta. Jälkiä-näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on nähtävillä 5.4.-4.8.2019.

Inherit the Dust – Nick Brandtin valokuvia

Alleyway With Chimpansee, 2014, © Nick Brandt.
Alleyway With Chimpansee, 2014, © Nick Brandt.

Inherit the Dust – Nick Brandtin valokuvia koostuu suurikokoisista mustavalkokuvista. Brittiläisyntyinen valokuvaaja Nick Brandt (s. 1964) on vienyt eläimistä otetut ja luonnollisessa koossa olevat valokuvat niiden elinalueille, jotka ihminen on nyttemmin muuttanut mm. kaatopaikaksi ja tehtaaksi. Näyttely herättää pohtimaan millaisen jäljen jätämme teoillamme luontoon ja eläimiin. Näyttely on nähtävissä 5.4.-1.9.2019.

Valokuvaaja Nick Brandt on keskustelemassa näyttelystä ja sen kuvaamasta luonnon muutoksesta la 6.4 klo. 16-17.30 Kansallismuseossa järjestettävässä Kulutusjuhlat-tapahtumassa. Tapahtumassa järjestetään myös muita kestävään kehitykseen ja luonnon muutokseen liittyviä pikaluentoja, elokuvia ja työpajoja.

Kansallismuseo Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Marketing
Kansallismuseo Kuva: Yiping Feng and Ling Ouyang / Helsinki Marketing

Lisätietoja: JälkiäInherit the DustNick BrandtKulutusjuhlat

Lautasella-tapahtuma tarjoilee ravintotietoutta Messukeskuksessa

Helsingin Messukeskuksessa järjestetään 5.-6.4.2019 Lautasella-tapahtuma, joka on suunnattu erikoisruokavalioista ja ravintotietoudesta kiinnostuneille. Messuilla on mahdollista tutustua mm. glutenittomaan , vege-,vegaaniseen ja FODMAP-ruokavalioon sekä raakaruokaan. Näytteilleasettajina on valmistajia, maahantuojia sekä esimerkiksi eri ruokavalioihin keskittyneitä yhdistyksiä.

Lautasella-tapahtuma. Kuva: Messukeskus.

Tapahtumassa järjestetään myös useita luentoja ja tietoiskuja aiheesta. Näytöskeittiön lavalta voi napata vinkit mukaan omaan keittiöön, ja vinkkejä antamassa on mm. villiyrttien käytöstä ruoanlaitossa tunnettu Sami Tallberg. Katso myös tapahtuman muut puhujat.

Messuosastot on ryhmitelty ruokavaliotyypin mukaisesti, gluteeniton ruoka, muut erityisruokavaliot, kasvis- ja vegaaniruoka sekä elävä- ja raakaravinto, joten kiinnostavaan aihepiiriin ja sen uutuustuotteisiin voi tutustua helposti. Tapahtuman kaikki näytteilleasettajat löydät tapahtuman kotisivuilta.

Lautasella-tapahtuma. Kuva: Messukeskus.

Kiinnostaako raakasuklaa ja viini?

Perjantaina 5.4. klo 16:00 – 17:00 hyvinvointi- ja ravintoasiantuntija sekä tietokirjailija Jaakko Halmetoja ja viiniasiantuntija Kalle Naatula pitävät hieman perinteistä poikkeavan viinitastingin, jossa aidon raakakaakaon ja suklaan terveysvaikutuksien avaamisen rinnalla etsitään sekä perinteisimmille mutta myös mausteisimmille raakasuklaille viinejä makupareiksi. Tasting pureutuu viinien ja suklaan useiden makumaailmojen kautta aiheeseen.

Tastingin hinta on 19€, ja se sisältää lajitelman suklaaherkkuja suositusviineineen. Varaa paikkasi täältä: http://lautasella.messukeskus.com/tastingit/

Lisätietoja: https://lautasella.messukeskus.com/

Kuvat: Messukeskus

Huhuutokauppa ensimmäistä kertaa Stockmannilla

Hullut Päivät starttaavat keskiviikkona 27.3. Stockmannin tavaratalojen ja netin viisipäiväisen kampanjan lisäksi löytöjä voi myös huutaa uudessa Huhuutokaupassa.

Stockmann järjestää ensimmäistä kertaa Hullujen Päivien Huhuutokaupan, jossa voi tehdä uniikkejakin löytöjä, kuten huutaa hääpukuja, kodin designia, timanttisormuksia, lastentarvikkeita ja lomia.

Huhuutokaupassa on kaupattavana myös Citroën C3 PureTech 82 Shine -mallin henkilöauto vailla lähtöhintaa. Huhuutokauppa järjestetään Helsingin tavaratalossa, mutta henkilöautoa varten voi jättää tarjouksia myös ennakkoon kaikkien Stockmann-tavaratalojen palvelupisteissä.
Huutokauppaa juontaa Juuso Mäkilähde ja meklarina toimii Mika Sirén. Huutokauppa järjestetään Helsingin tavaratalon 1A-kerroksessa lauantaina 30.3. klo 15 alkaen.

Stockmann Hullut Päivät Helsingin keskustan tavaratalossa. Kuva: Kenneth Luoto / Stockmann
Stockmann Hullut Päivät Helsingin keskustan tavaratalossa. Kuva: Kenneth Luoto / Stockmann

Stockmannin tavaratalotoiminnoista vastaavan Maiju Niskasen mukaan Hullujen päivien asiakkaat halutaan taas yllättää uutuuksilla, esimerkkinä tästä ensimmäistä kertaa järjestettävä Huhuutokauppa.

Huutokaupan tuotteisiin sekä tarkempiin aikatauluihin ja ohjeisiin voi tutustua osoitteessa hullutpaivat.com/huhuutokauppa. Keltaisten katalogien rinnalla tuotevalikoimiin pääsee tutustumaan myös hullutpaivat.com-sivustolla ja Stockmann-mobiilisovelluksella. Iltatärpit löytyvät myös nyt ensimmäistä kertaa tavarataloista.

Fashion Centerin ystävämyynti 23.-24.3.

Vantaan Vehkalassa sijaitsevan Fashion Centerin ystävämyynti on avoinna tänä viikonloppuna myös kuluttaja-asiakkaille la 10-16 ja su 11-16.

Muodin Ammattilaisten Fashion Centerissä on esillä viikonloppuna maahantuojien mallikappaleita ja erikoiseriä: vaatteita, kenkiä, laukkuja ja asusteita naisille ja miehille.


Perille pääsee junalla Vehkalan asemalle, josta Fashion Center näkyy. P- ja I-junat kulkevat Vehkalaan kehärataa Helsingin keskustan ja Tikkurilan suunnista.

Fashion Center Ulkonäkymää.

Lisätietoja : https://fashioncenter.fi/ysmy/Facebook

Kuvat: Ideal Helsinki.

Kuutamouintia Helsingissä

Tiesitko, että Helsingissä voi käydä maaliskuussa kuutamouinnilla? Allas Sea Pool järjestää kuutamouinteja täydenkuun aikana Helsingissä.

Allas Sea Pool on helsinkiläinen merikylpylä ja hyvinvointikeidas, jossa on mahdollista uida, saunoa, treenata sekä syödä ja juoda vuoden jokaisena päivänä. Allas tarjoaa uintimahdollisuuden Helsingin sydämessä sijaitsevissa lämmitetyissä altaissa myös kesäsesongin ulkopuolella – syksyisin, talvisin ja keväisin.

Allas Sea Pool. Kuva: Allas Sea Pool / Dorit Salutskij
Allas Sea Pool. Kuva: Allas Sea Pool / Dorit Salutskij

Talviuinti Kauppatorin kupeessa sijaitsevalla Altaalla tarkoittaa uintia höyryävässä lämminvesialtaassa tai autenttisesti merivesialtaassa. Talvella uintireissulle on hyvä muistaa ottaa mukaan pipo, pään ja hiuksien suojaksi (vuorellinen uimalakki uimareille, vesijuoksijoille fleecepipo tai villamyssy), iso pyyhe tai kylpytakki altaalle mentäessä ja sieltä poistuttaessa sekä varvastossut jalkojen suojaksi.

Allas Sea Pool talvella. Kuva: Allas Sea Pool
Allas Sea Pool talvella. Kuva: Allas Sea Pool

Myöhäisillan kuutamouintipakettiin kuuluu löylyt ja uinti Altaan lämmitetyssä altaassa. Seuraavat kuutamouintipäivät ovat 21.3. ja 19.4. Tapahtuma on Allas Sea Poolilla mainittuina päivinä klo 19- 22.
Kuutamouinnin hinta on 14 euroa/henkilö

Lisätietoja: https://www.allasseapool.fi/fi/Facebook

Kuvat: Allas Sea Pool.

Meno–Paluu – Nykytaidetta Itämeren alueelta

Mikäli nykytaide Itämeren alueelta kiinnostaa, vielä ehdit parin viikon ajan Kiasman kolmannen kerroksen täyttävään kokoelmanäyttelyyn, joka kertoo Itämeren alueen nykytaiteesta. Meno-Paluu on avoinna 24.3. asti. Näyttelyssä on esillä yhteensä 26 taiteilijan töitä Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Suomesta ja Venäjältä.

Itämeren alueen maita yhdistää niin maantiede kuin historiakin.

Meno–Paluu -näyttelyn työt ovat kiinni ajassa – aiheinaan matkustaminen, muutto sekä paikka ja siihen kuuluminen. Taiteilijat kuvaavat teoksissaan matkoja yli meren, asettumista uuteen ympäristöön ja haaveita muutoksesta.

Näyttelyn teokset herättävät arkisten aiheiden rinnalla pohtimaan, mistä tulemme, minne menemme ja mihin kuulumme.

Näyttelyn taiteilijat

Tanya Akhmetgalieva, Roma Auškalnyte, Miķelis Fišers, Alexei Gordin, Artor Jesus Inkerö, Alge Julija Kavaliauskaitė, Flo Kasearu, Tiina Ketara, Karel Koplimets, Kris Lemsalu, Inga Meldere, Daria Melnikova, Mindaugas Navakas, Katrīna Neiburga, Jüri Okas, Anna Reivilä, Jaanus Samma, Tea Tammelaan, Maria Toboła, Jaan Toomik, Gintautas Trimakas & Nomeda Urbonienė & Elena Valiukaitė, Gediminas Urbonas, Jenni Yppärilä sekä Darius Žiūra.

Näyttely on avoinna 24.3.2019 asti Kiasmassa. Lisätietoja: https://kiasma.fi/nayttelyt/meno-paluu/.

Kuvat: Ideal Helsinki