Pioni Design – elämäntilanteet taipuvat herkiksi koruiksi

Helsinkiläinen Pioni Design -kokoelma sisältää hopeakoruja, joiden suunnittelussa korostuvat kauniisti herkkyys, elämäntilanteet ja tarinallisuus.

Suomalainen korumuotoilija Jaana Junkkaala luonnehtii suunnittelemaansa korumallistoa tarinalliseksi, ja korujen taustaa inspiroivat mm. hetket omasta elämästä – tilanteet, jotka ovat monelle tuttuja; ympäristö, perhe, äidiksi tuleminen tai vaikkapa paluumuutto nuoruuden ja lapsuuden maisemiin.

Pioni Design -malliston korut ovat ympäristöystävällisiä, kestävän kehityksen koruja. Suomessa toimivat jalometallialan yritykset ovat aina kierrättäneet metalleja uutta korunvalmistusta varten. – Sen lisäksi, että korujen jalometallit ja materiaalit ovat itsessään pitkäkestoisia ja kierrätettäviä, suunnittelijan ei ole tarvinnut ostaa enää vuosiin korunvalmistukseen kaivoskultaa, vaan jalometallit, kuten kulta ja hopea ovat useimmilla tavarantoimittajilla kierrätettyä, tietää Junkkaala. – Näin mallistoni korut ovat lahja myös luonnolle.

Serenity-sarjaa on saatavilla niin hopeisena, kultaisena kuin pronssisenakin. Mallistoon kuuluu riipuksen lisäksi kahdet erilaiset korvakorut ja rintaneula.

Oman hopeamalliston lisäksi Jaana Junkkaala valmistaa tilaustöinä uniikkikoruja. Päinvastoin kuin valmiskokoelman skandinaavisen selkeällä linjauksella valmistuvat valmiskorut, tilaustyönä valmistuvat korut Junkkaala tekee aina tilaajan kanssa tiiviissä yhteistyössä.

Korusuunnittelija kuuntelee herkällä korvalla tulevan korunkäyttäjän ja tilaajan toiveita. Asiaan liittyy monia detaljeja; materiaalin ja suunnittelun, kuten esimerkiksi kivien värisävyn ja korun muotokielen valinnasta aina valmistukseen liittyviin teknisiin ratkaisuihin.

Kuvassa hopeasta valmistetun Taival-sarjan korvakorun ja riipuksen lisäksi tilaustyönä valmistuneita sormuksia.

Junkkaala kertoo tekevänsä kaikkien korujensa ykköskappaleet itse, samoin koruja elävöittävät pintakäsittelyt ovat Jaanan suunnittelemia ja tekemiä. — Myös Pioni Design -malliston korut elävät aluksi suunnittelussa työpöydälläni, ja ne saavat lopullisen muotonsa ja olemuksensa työstäessäni niitä ajatuksella, hän tiivistää.

Jaana Junkkaala on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista v­uonna 2004 koru- ja esinemuotoilun linjalta. Hän on osallistunut moniin kansainvälisiin kilpailuihin. Näistä esimerkkinä viimeisin vuonna 2020 Suomen Kellomuseolla järjestetty Aqua, Ambra, Aquila -meripihkakorukilpailu, jossa hän oli finalistina. Samoin Junkkaala on ollut mukana Vuoden koru 2019 -kilpailun finalistina sekä mm. osallistunut tanskalaiseen 585-korukilpailuin, jossa kilpailutyö oli kilpailun nimen mukaisesti 14 karaatin kultaa.

Vuonna 2008 perustetun Pioni Designin tuotteita on myynnissä yrityksen nettikaupassa, ja jälleenmyyjiä koruille on Suomen ulkopuolella mm. Sveitsissä, Japanissa ja moskovalaisessa galleriassakin.

***

Artikkelin aloituskuvan korut: Taite-kalvosinnapit, kaulakoru ja korvakorut

Kuvat: Pioni Design

Pioni Designin kotisivu/verkkokauppaan pääsee täältä

Pioni Designin Instagram-tili