Galleria Korun korut – kaunista virkkausta ja modernia innovointia

Helsingin Kruununhaassa toimivan Galleria Korun ensimmäisiin koruihin ovat kuuluneet Pitsi-sarjan korut. Ne jatkavat mallistossa edelleen ajankohtaisina ja kiinnostavina.

Pitsi on saanut inspiraationsa kultaseppä Tiina Elovainion nuoruuden kokemuksista. Kotona tehtiin käsitöitä, ja virkkaus on aina ollut hänellä lähellä sydäntä. Hän muistaa hyvin myös ajan, jolloin hän alkoi virkata koruja metallilangasta.

Pitsi Plane -korusarjaan kuuluvat riipus, korvakorut sekä sormus. Näyttävää Pitsiä valmistetaan myös kultaisena. Kuva Teemu Töyrylä.

Galleria Korun oma ikoni – Pitsi – valmistuu virkkaamalla hopea- tai kultalangasta. Hopeisena koru on saanut vahvan muotonsa ja kestävyytensä paksun hopeoinnin, kemiallisen käsittelyn ansiosta. Käsittely tekee hennosta korusta kestävän arkikäyttöönkin.
Virkkauksella valmistuvat myös valikoimissa olevat Hyrrä- ja Kärrynpyörä-kokoelmat. Koruja on saatavana hopean lisäksi juhlavasta 585-kullasta valmistettuina.

Tiina Elovainio hyödyntää erilaisia käsityö- ja korunvalmistustekniikoita omissa töissään ja työmenetelmissään. Häntä kiinnostavat myös erilaiset koruihin liittyvät ongelmanratkaisumallit, oli kyse sitten hennon korun kestävyydestä tai yksittäisten asiakastöiden kiinnostavimmasta ja parhaasta toteutuksesta.

Yksi yrityksen vahvuuksista on asiakkaan vanhan korun uudistaminen tähän päivään.

– Teen luonnoksen uudesta korusta piirroksena, ja käyn asiakkaan kanssa läpi erilaisia tyylejä ja tapoja tehdä vanhasta uutta. Lisäksi kehotan asiakasta usein hetken kypsyttelemään mietittyä korumallia, jonka jälkeen korusta tulee parhaiten tilaajan itseänsä oloinen, tietää Tiina Elovainio.

Galleria Korussa valmistuu myös uusia helmikoruja. Mutta samoin kuin muista vanhoista koruista, helminauhoistakin ja -koruista voidaan tehdä uutta.

Liikkeessä saatavilla oleva helmikorukokoelma valmistuu Tahitinhelmistä. Eettisyys kiinnostaa korusuunnittelijaa erityisesti. Tiina Elovainio kertoo, että Tahiti on kuuluisa sekä kauniista ja kiiltävistä helmistään, mutta samalla Tahitilla tuotetut helmet viljellään eettisesti kestävällä tavalla. Elinkeinoa säännösteltiin jo runsas sata vuotta sitten niin, ettei luonnonmukainen, simpukan ehdoilla tapahtuva helmentuotanto alueella kuole.

Kuvan Ulpukka-korvakorut on valmistettu ruusukullasta ja Tahitinhelmistä. Kuva Andrew Howard.

Galleria Korun helmikoruista voi mainita korusarjat Lumme ja Ulpukka. Korut valmistuvat kelta-, valko-, ruusukullasta tai platinasta. Kun katsoo gallerian helmikoruja, niissä näkyy kukan terälehtien muotoisia yksityiskohtia, kuitenkin erilainen istutus ja eri kokoinen helmi tekevät koruista persoonalliset ja omalla tavallaan erityiset.

Elovainio valitsee kierrätyskullan ja -hopean rinnalle koruihin sertifioituja jalokiviä, kuten esimerkiksi kanadalaisia timantteja, joissa alkuperämaa ja työolosuhteet ovat tiedossa. Sama koskee myös Montanan safiireita, joiden eettinen tuotantoketju tunnetaan.

Galleria Korussa valmistuvat myös asiakkaalle suunnitellut uniikit tilaustyöt. Kuvan Purple Pink -Sormus oli finalistityönä vuonna 2015 Vuoden kaunein sormus -kilpailussa. Kuva Aki Salminen.


Inspiraatioita Galleria Korun kokoelmiin syntyy niin luonnosta kuin kaupungissakin.

– Esimerkiksi arkkitehtoniset tekniset ratkaisut ja nähdyt yksityiskohdat voivat toimia koruni muotokielen innoittajina. Toisaalta liikun paljon luonnossa, kerään kiviä ja simpukoita, oksia ja muita luonnon materiaaleja. Inspiroidun olosta meren äärellä, kallioilla, kallioista ja vedestä, summaa Elovainio.

Tiina Elovainion on valmistunut kultasepäksi vuonna 1995. Hän oli Vuoden kaunein sormus kilpailun finalistina vuonna 2015. Lisäksi Elovainio on toiminut Suomessa monissa kultasepänalan yhteistyöprojekteissa. Oman gallerian nykyinen sijainti on Helsingin Kruununhaassa. Mariankadulla liike on sijainnut vuodesta 2019 alkaen. Koruja on myynnissä lisäksi mm. Designmuseossa,

****

Galleria Korun kotisivulle tästä

Galleria Koru kartalla

Galleria Korun Instagram

Aloituskuva: Keltakultaiset Pyörre-kaulakoru ja -korvakorut. Suunnittelun esikuvana on punalehtinen apila. Kolmiulotteinen pyörteinen muoto tuo mieleen perhosten siivet tai kukan, riippuen mistä suunnasta sitä katsoo. Kuva Studio Teemu Töyrylä