Kuplivat juhlistavat vuodenvaihteen ja talven juhlia

Uuden vuoden vastaanottoa juhlistavat kuplivat juomat. Toimituksemme viiniasiantuntijat listasivat erilaisia ja -eri hintaisia suosikkeja, jotka ovat tulleet Suomessa myyntiin 2019 loppusyksyn aikana. Osa esittelemistämme on Alkon erikoiserävalikoimaa ja osa taas uutuuksia vakiovalikoimaan. Kuplivia juomia on mukaan valittu useassa hintaluokassa. Haluatko sinä kuohuvan juomasi olevan iloista pirskahtelevaa seurustelujuomaa vai nautitko esimerkiksi samppanjaa tai kuohuviiniä myös ruuan kanssa?

Tässä vinkkejämme seurusteluun, ruokailuun ja juhlapöytään:

Codorniu Clasico Seco Rosé (10,89 €/0.75 l)

Espanjalainen puolikuiva rosécava on sisartuote Codorniu Clasico Secille, joka on ollut Suomessa vuoden 2018 suosituin kuohuviini. Tämä rosee on myös oivallinen kiva tuliaisidea, sillä pullo itsessään on näyttävässä paperikääreessä, ja jo lahja sellaisenaan.

Puolikuva Codorniu Clasico Seco Rosé on maultaan ja tuoksultaan hillitty. Juomassa on kuitenkin pirteästi hapokkuutta ja suutuntuma on runsas. Hennon paahteinen maku sisältää mm. metsämansikkaisuutta ja vadelmaa. Sopii seurustelujuomaksi mutta myös esimerkiksi vihannesten, vaalean kalan ja lihan kanssa.

 • Pirteä & hedelmäinen
 • Rypäleet: Pinot Noir, Trepat
 • Vegaaninen
 • Espanja, DO Cava

Charlier & Fils Special Club Champange Brut 2005 (49,99 € / 0.75 l)

Ranskalainen samppanja on vuoden 2005 vuosikertaa. Tyyliä samppanjaan lisää 50 vuotta vanhoista viiniköynnöksista käsinpoimutut, valikoidut rypäleet.

Charlier & Fils Special Club Champange Brut`n tuoksu ja kuiva maku kertovat samppanjan kehittyneisyydestä, maussa on mukana omenaisuutta, sitruksista hapokkuutta sekä ripaus briossista hiivaisuutta. Kauniisti kehittynyt samppanja sopii seurustelujuomaksi mutta myös miedoille juustoille ja pääsee arvoiseensa seuraan paistetun ja grillatun (punaisen) kalan, äyriäisten sekä vaalean lihan kanssa.

 • Runsas & paahteinen,
 • Rypäleet: Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
 • Ranska, AC Champagne

J. de Telmont Grand Rosé Champagne Brut (39, 88 € /0.75 l )

Tämän ranskalaisen lohenpunaisen rosén aromimaailma on runsas ja paahteinen. Roseeta on kypsytetty yli kolme vuotta oikean täyteläisyyden saavuttamiseksi.

Talviroseeksi oivallinen J. de Telmont Grand Rosé Champagne Brut on erittäin kuiva, hieman kehittynyt ja sen hapokas makumaailma sisältää mansikan ja viheromenan sekä kevyen marsipaanin makuvivahteita. Kuiva rosé sopii hyvin talvisten ruokamakujen juomaksi. Se voidaan yhdistää salaattien ja kasvisruokien, possun, lohen sekä mietojen ja pehmeiden juustojen sekä blinien kanssa

 • Runsas & paahteinen
 • Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir
 • Ranska, AC Champagne

Fleur de Vignoble Extra Sec (9.98 € /0.75 l )

Fleur de Vignoble Extra Sec -kuohuviinin tuottaja Veuve Ambar on tunnettu, vuonna 1898 perustettu ranskalainen valmistaja. Fleur de Vignoble Extra Sec on valmistettu espanjalaisesta Airén-rypäleestä. Maussa on proseccon vivahteita, ja kuohuviini on hedelmäinen ja kupliva.

Fleur de Vignoble Extra Sec-kuohuviinistä erottuu mm. päärynän, persikan sekä sitruunan aromeja. Vaikka kuohuviini on luokiteltu kuvaksi (extra sec) se on jäännössokerinsa vuoksi (14 g) makumaailmailtaan pehmeä.

Fleur de vignoble Extra Sec sopii maljannostoon, seurusteluun, naposteltavien, tapaksien sekä vihannesten ja salaattien kanssa.

 • Pirteä & hedelmäinen
 • Rypäle: Airén
 • Ranska, Kuohuviini

Jean-Baptiste Adam Les Natures Crémant d’Alsace Brut (18,90 € /0.75 l )

Käsinpomituista luomurypäleistä Alsacessa valmistettu Adamin crémant kypsyy 100 vuotta vanhoissa tammitynnyreissä ennen pullokypsytystä. Vivahteikkaan ja miellyttävän paahteinen crémant on valmistettu samppanjamenetelmällä.

Tuoksultaan kuiva Jean-Baptiste Adam Les Natures Crémant d’Alsace Brut on moniuloitteinen, ja maku toistaa tuoksujen aromeja. Maku on mineraalinen, siitä on löydettävissä mm. viheromenaa, persikkaisuutta, ja paahteisuutta. Les Natures Crémant d’Alsace Brut´n voi nauttia joko maljannostona, mutta on loistava hapokkuutensa ansiosta cocktailpalojen, ruokapöydässä kanaruokien sekä vähärasvaisen kalan kanssa.

 • Vivahteikas & ryhdikäs
 • Rypäleet: Pinor Blanc, Pinot Noir, Chardonnay
 • Ranska, AC Crémant d’Alsace

G.H. Martell & CO Prestice Champagne Brut ( 28,98€ /0.75 l )

G.H. Martell & Co Prestige Champagne Brut -samppanja on tyylikäs kokonaisuus, joka sopii sekä juhlistamaan juhlaa mutta myös ruokailuun.

Kuivan G.H Martell & CO prestice Champagne Brut´n maku seuraa tuoksujen aromiskaalaa. Määrittelyltään hapokas, keltaluumuinen, marsipaaninen, kevyen keksinen, voinen, hennon paahteinen samppanja tuo lempeän paahteisen, mutta samalla pehmeän suutuntuman. Myös voisuus nostaa tasapainoisesti päätään.

Sopii juhlavaksi maljaksi, mutta myös pariksi ruokailuun siipikarjan mm. kanan ja kalkkunan sekä äyriäisten kanssa.

 • Vivahteikas & ryhdikäs
 • Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
 • Ranska, AC Champagne

Kuvat: Ideal Helsinki, Alko