Kansallisteatterin Pintaremontti-komedia kertoo ajankuvastamme ja viihdyttää myös visuaalisesti

Kansallisteatterin esitys Pintaremontti –komedia perustuu Miika Nousiaisen samannimiseen, vuosi sitten julkaistuun bestseller-romaaniin. Esitys puhuttelee humoristisesti vakavistakin asioista ja vie katsojan pinnallista ajattelua syvemmälle käsitellen nykypäivän keski-ikäisten kaupunkilaisten elämää.

Ylimitoitetut odotukset ja aikamme kiiltokuvatodellisuus näyttäytyvät roolihenkilöiden arjessa kullakin omalla tavallaan. Esityksen keskiössä oleva Henna Heinonen (Annika Poijärvi) on ahdistunut lapsettomuudestaan, hänen sympaattinen veljensä Sami (Juha Varis) taas etsii rakkautta ja rakastuu yhä uudelleen ja uudelleen, samalla toivoen ja haaveillen lapsen hankkimisesta.

Sisarusten äiti Seija (Tiina Weckström), varsinkin leskeksi jäätyään utelee lähes piinaan saakka lastenlapsista. Näytelmän juonta kerryttävät Samin keskustelut ja kohtaukset omien kaveriensa kanssa. Pesonen (Heikki Pitkänen) ja Markus (Pyry Nikkilä) ovat molemmat omassa elämässään vastuunkantajia ja yksinhuoltajia. Samalla suosittu hyvinvointibloggaaja Sini (Katja Küttner,) tehostaa juonta ja asettaa riman korkealle tuoden juoneen monenlaista ajateltavaa niin itselleen kuin lukijoilleen /naapureilleen ja seuraajilleen.

Mitä ihmisiltä sitten nykyään odotetaan, mikä on elämän tarkoitus? Näytelmässä mm. todetaan:

”Isoisän sukupolvi rakensi rintamamiestaloja, isän sukupolvi oli rakentamassa hyvinvointivaltiota. Nyt rakennetaan imagoa.”.

Näytelmä sijoittuu yhteisöllisesti kerrostaloihin, joissa eri roolihahmot asuvat, myös ilmastoaktivistien tapahtumaan sekä motoristikerholle. Tapahtumat vievät katsojan luontevasti mukaansa elämän eri tilanteisiin.

Esitys herättää kysymyksiä mm. siitä, miksi ruoho aina näyttää vihreämmältä aidan toisella puolella? Vai voisiko jopa olla niin, ettei elämässä kaikki mene niin kuin hyvinvointiblogissa kerrotaan? Miksei aikuisille ole neuvolaa?

Pintaremontti jatkaa Nousiaisen romaanidramatisointien menestysputkea Kansallisteatterissa. Aiemmin kantaesitettyjä teoksia Maaninkavaara (2011), Metsäjätti (2013) ja Juurihoito (2016) on esitetty loppuunmyydyille katsomoille.

_____

Kantaesitys Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 27.10.2021

Kuvat: Kansallisteatteri

Tarkistele joulukuun 2021 ja kevään 2022 esityksiä täältä