Vihainen leski jatkaa Helsingin Kaupunginteatterissa kevätkaudella 2020

Vihainen leski -esitykset jatkuvat Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä kevätkaudella 2020.

Minna Lindgrenin suosittuun romaaniin (2018) perustuva, ja Henna Piirron dramatisoima sekä Kimmo Virtasen ohjaama elämänmakuinen draamakomedia kertoo tunnistettavasti maamme eniten kasvavasta ikäryhmästä, yli 70-vuotiaista.

Vihainen leski, näytelmä, jonka odottaisi olevan nimensä perusteella vakavampi on koskettava ja samalla huumoria viljelevä esitys tuttuine musiikki- ja Finnhits-hitteineen. Näytelmän päähenkilö Ulla-Riitta Rauskio eli Ullis (Riitta Havukainen) on elänyt koko elämänsä niin kuin kunnon ihmisen kuuluu: mennyt naimisiin, hankkinut kaksi lasta, hoitanut kotia ja tehnyt työtä, ja viimeiset 12 vuotta toiminut miehensä omaishoitajana.

Uusi elämänvaihe alkamassa. Lapset tapaavat leskeksi jäänyttä äitiään. Kuvassa Heikki Sankari, Riitta Havukainen, Sanna-June Hyde

Vihaisessa leskessä näytelmän keskiössä oleva Ullis aloittaa uuden vaiheen elämässään osittain nuoruuden kaveriporukoiden turvin. He ovat ikäryhmää, jota kirjailija Minna Lindgren kuvaa teini-ikäisen ja seniorin yhdistävällä termillä ”seenager”. Heillä on kaikkea, mistä teinit haaveilevat: oma kämppä ja auto, säännölliset tulot ilman työtä eikä pelkoa raskaudesta. Harrastusten kirjo josta he voivat iloita voi olla kaikkea senioridiskojen ja hotjoogan väliltä. Esitys muistuttaa, ettei ihminen vanhetessaan muutu subjektista objektiksi.

Ullis muuttaa Espoosta Töölööseen. Kuvassa Pia Runnakko, Kai Lehtinen Riitta Havukainen

Entä miten päähenkilön näkevät yhteiskunta tai omat lapset? Saako yli seitsemänkymppinen pitää hauskaa vai onko hänen paikkansa hoitokodissa? Aihe puhuttelee humoristisesti mutta samalla myös vakavuudella kaiken ikäisiä.

Haaveistako todeksi? Kuvassa Kari Mattila, Pia Runnakko, Riitta Havukainen, Sari Haapamäki, Kirsi Karlenius
”Seenagerien” harrastusten kirjo on kaikkea senioridiskojen ja hotjoogan väliltä. Kuvassa Eija Vilpas ja Riitta Havukainen

Ulliksen roolissa nähtävän Riitta Havukaisen lisäksi näytelmän muissa rooleissa nähdään mm. teatterilavalle palaava Kai Lehtinen, Pia Runnakko, Eija Vilpas ja esityksen monien laulusuorituksien upeaääninen Kari Mattila.

Katso lisätietoja ja keväkauden 2020 esitykset täältä

Kuvat: Helsingin Kaupunginteatteri, Harri Hinkka