Helsingin Taidehallissa 15.8. – 25.10.2020 esillä olevassa Valon ja varjon välissä -näyttelyssä on yli 30 Patricia Piccininin teosta. Piccininillä, joka on tutkinut ja tulkinnut yli kaksi vuosikymmentä mahdollisuuksia ja uhkia on Helsingissä näyttely, joka on intensiivinen kokonaisuus ja esittelee monenlaisia elämänmuotoja, yllättäviä hahmoja ja tarinoita, joissa fakta ja fiktio, tiede ja mytologiat yhdistyvät.
Australialainen Patricia Piccinini (s. 1965 Sierra Leonessa) tunnetaan ihmisen kaltaisista, antropomorfisista veistoksistaan. Hänen kiehtovissa töissään yhdistyvät mm. fantasia ja todellisuus sekä ihminen ja kone, tavalla joka tekee vaikeaksi erotella ja määrittää, mistä yksi alkaa ja toinen loppuu.



Teoksissa kiteytyvät taiteilijalle tärkeät teemat – monimuotoisuus, tasa-arvo, välittäminen ja ympäristö, jotka ovat nähtävissä läpi koko näyttelyn. Piccinini myös viljelee hyperrealistisissa veistoksissaan ja muissa töissään kaikenikäisiin katsojiin vetoavaa huumoria.
Salaiset yhteiskunnat sekä rinnakkaismaailmat ovat esimerkkejä tummasävyisen näyttelyosan tuotannosta. Valossa kylpevässä teemassa puolestaan on neljä veistosta, ja ne käsittelevät ihmisen koko elinkaarta, eettisiä kysymyksiä tunteiden ja empatian avulla.


Patricia Piccinini tuo esille töittensä kautta tosiasian; meillä on vastuu siitä, mitä luomme. Epätavalliset, hybridimäiset ihmisen ja eläimen välimaastossa liikkuvat otukset kertovat siitä. Ne vetoavat tunteisiin muistuttamalla meitä omasta ympäristöstämme, lapsistamme, vanhuksistamme – ja meistä itsestämme. Piccininin teoksissa on kyse lämmöstä, rakkaudesta ja uudistumisen mahdollisuudesta, jotka välittävät myös toivoa huolenpidosta, hoivasta ja yhteisöllisyydestä. Empatia ja yhteys ovatkin usein Piccininin töiden keskiössä. Hän myös muistuttaa ihmiskuntaa samankaltaisuudesta eläinlajien kanssa.
Helsingin Taidehallin näyttelyssä on mukana silikoniteoksia, veistoksia ja videoteoksia sekä Patricia Piccininin ja hänen puolisonsa Peter Hennesseyn yhteisteos, Yksin jumalten kanssa -installaatio, joka perustuu kaksikon kirjoittamaan kertomukseen kuvitteellisesta, eristäytyneestä kultista.
Piccinini muistuttaa hienovaraisesti, kuinka ihmiskunta voi joko huolehtia maailmasta tai tuhota sitä. Vain pystymällä pelastamaan ympäristöämme, voimme pelastaa omat tulevat sukupolvet ja jälkeläisemme.
Helsingin Taidehallin näyttelyn kuraattorina on toiminut Anna Mustonen
Lisäintietoja ja avoinna:
Ti, to, pe 11–18
Ke 11–20
La-su 11–17
Ma suljettu
Poikkeukset aukioloajoissa ja lisätietoja
katso Taidehallin sivuilta
Taidehalli kartalla
Kuvat: Ideal Helsinki