Näyttelytila K1 avautui Marilyn Monroesta ja Coco Chanelista kertovilla valokuvilla

Suomen valokuvataiteen museon uusi näyttelytila K1 avasi ovensa Helsingin keskustassa sijaitsevassa Kämp Galleriassa 20.8.

Esillä ovat kanadalaisen Douglas Kirklandin (s. 1934) 1960-luvulla kuvaamat Ilta Marilynin kanssa- ja Coco Chanel -näyttelyt, joissa katsojan on mahdollista seurata läheltä valokuvaajan ja mallin välillä kehittyvää suhdetta ja yhteistyötä, joista syntyy valokuvia, jotka jäävät elämään.

Kolmantena nykyhetken perspektiiviä avausnäyttelyssä edustaa internetkulttuurissa syntynyt Munalissu. Helsinkiläinen mediataiteilija Liisa Vääriskoski (s. 1991) on mukana taideprojektillaan, jossa toden ja fiktion välinen raja hämärtyy.

Douglas Kirkland: Coco Chanel & Ilta Marilynin kanssa
20.8.–20.12.2020

Marraskuussa vuonna 1961 nuori Douglas Kirkland kohtasi studiossa Hollywoodissa yhden maailman tunnetuimmista elokuvatähdistä. Hänen oli määrä kuvata Marilyn Monroe Look-aikakauslehden 25-vuotisjuhlanumeroon. Kirkland työskenteli pienellä parvekkeella silkkilakanoin varustetun vuoteen yläpuolella, mallinsa sensuellista viehätysvoimasta häkeltyneenä.

Marilyn Monroe kuvattuna vuonna 1961. Valokuvaaja Douglas Kirkland tapasi kaksi hyvin erilaista Marilyniä.

Kuvauksia seuranneena päivänä Kirkland kohtasi hyvin toisenlaisen Marilyn Monroen. Tähti kävi tottuneesti ja määrätietoisesti läpi kehitetyt filmit ja saksi paloiksi kuvat, joista ei pitänyt. Oli kuin Marilyn olisi tutkinut luomaansa hahmoa valokuvien kautta, arvioinut millainen siitä oli tullut ja kuinka se voisi tulevaisuudessa kehittyä.

Kesällä 1962 Kirkland lähetettiin Pariisiin kuvaamaan reportaasia Coco Chanelista. Kirklandia pääsi seuraamaan 79-vuotiaan muoti-ikonin elämää Pariisin muotiviikoille vasta, kun hän oli todistanut taitonsa kuvaamalla kaupungilla muotiluomuksia mallien yllä. Luottamuksen synnyttyä, Kirkland pääsi taltioimaan Coco Chanelin ja muotitalon arkea lähietäisyydeltä.

Kirklandin kuvasarjat sijoittuvat aikakauteen, jolloin valokuvasta tuli suurilevikkisten uutiskuvalehtien ja mainoskuvan kautta modernin, globaalin kulutuskulttuurin keskeinen edistäjä.

Coco Chanel Douglas Kirklandin kuvaamana vuonna 1962

Liisa Vääriskoski: Munalissu 20.8.–20.12.2020

Munalissu-näyttelyssä taas astutaan kuumimpaan nykyaikaan, ja näyttelytöiden tutkiminen mahdollistaa myös näyttelyn muiden töiden vertauksen sosiaalisen median itseilmaisun aikaan.

Munalissu-näyttely tuo esille ajankuvaa sosiaalisen median vaatimuksista.

Pitkälti Instagramissa toimiva performanssihahmo on yksi mediataiteilija Liisa Vääriskosken tavoista toteuttaa itseään ja kommentoida maailmaa sekä visuaalista kulttuuria. Munalissun hahmossa viihde, kaupallisuus sekä poliittiset teemat kietoutuvat yhteen, usein absurdilla tai humoristisella tavalla. Näyttely tuo esille ajankuvaa sosiaalisen median vaatimuksista olla jatkuvasti läsnä ja kiinnostava.

***

Näyttelyt ovat avoinna 20.8.–20.12.2020, ma–su 11–20

Katso Suomen valokuvataiteen museon näyttelyt täältä

Katso kartalla K1, Kämp Galleria, Pohjoisesplanadi 33, Helsinki.

Liput 12/5 euroa, Museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Suomen valokuvataiteen museo on Helsingin Kaapelitehtaalla ja Kämp Galleriassa sijaitseva valokuvan vastuumuseo, joka esittää näyttelyissään kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.

Kuvat: Ideal Helsinki