Helsingin historiaa kävellen

Tiesitkö, että voit tutustua Helsingin historiaan myös ohjatuilla kävelykierroksilla. Helsingin kaupunginmuseo järjestää historiaan ja arkkitehtuuriin liittyviä kävelykierroksia neljällä eri teemalla Helsingin keskustan alueella. Arkkitehtuurimuseon johdolla voi tutustua myös Helsingin arkkitehtuuriin ja sen historiaan.

Kaupunginmuseon kävelykierrokset

Helsinkiä laajalti dokumentoineen valokuvaaja Signe Branderin jalanjäljille pääsee Kallioon suuntautuvalla kierroksella. Signe Branderin (1869-1942) syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 150-vuotta, ja Helsingin kaupunginmuseossa avataan myös juhlallisuuksien yhteydessä 14.4. Aikakone 2.0. Päivitetyn Aikakone 2.0:n avulla pääsee tutustumaan Branderin ajan Helsinkiin ja kuviin modernin teknologian avulla.

Arkkitehtuurikävelyillä tutustaan mm. Etu-Töölöön Pohjoismaista klassismia edustavaan arkkitehtuuriin, kaupungin vanhimpaan kaupunginosaan Kruununhakaan ja Suomen suurimpaan yhtenäiseen Jugend-asuinalueeseen, Katajanokkaan.

Panoraama Kallion kirkon tornista kaakkoon. Taustalla Nihti ja Korkeasaari.Viides ja Neljäs linja. Kuva: Signe Brander 1912 / Helsingin kaupunginmuseo.
Panoraama Kallion kirkon tornista kaakkoon. Taustalla Nihti ja Korkeasaari.Viides ja Neljäs linja. Kuva: Signe Brander 1912 / Helsingin kaupunginmuseo.
Katajanokka. Keskellä Katajanokan upseerikerho, Laivastokatu 1. Vasemmalla huoltoasema. Oikealla Laivastokatu 2. - Satamakatu 11. Kuva: Constantin Grünberg 1963 / Helsingin kaupunginmuseo
Katajanokka. Keskellä Katajanokan upseerikerho, Laivastokatu 1. Vasemmalla huoltoasema. Oikealla Laivastokatu 2. – Satamakatu 11. Kuva: Constantin Grünberg 1963 / Helsingin kaupunginmuseo

Kummituskävelyitä järjestetään kolmella eri reitillä, Kruununhaassa, Töölössä sekä ydinkeskustan bulevardeilla ja puistoissa. Kummituskävelyillä pääsee tutustumaan mm. kaupungin vanhimman kivitalon ullakkoon, teattereiden levottomiin sieluihin, Vironkadun päättömään everstiin sekä muihin kaupungin tunnetuimpiin kummitustarinoihin ja mysteereihin.

Vanha kirkkopuisto. Kuva: Simo Rista SER / Helsingin Kaupunginmuseo.
Vanha kirkkopuisto. Kuva: Simo Rista SER / Helsingin Kaupunginmuseo.

Työväenasuntomuseolta lähtevällä Hellahuoneita ja sakilaisia Sörkassa -kierroksella tutustutaan Pitkänsillan pohjoispuolen historiaan ja työväenluokan elämään 1910-luvulla. Kallion kadut olivat tuohon aikaan levottomia, Sakilaisten, aikakauden rahvaan työläisnuorison rähinöidessa kaduilla.

Kierrokset alkavat tyypillisesti klo 17 ja kestävät noin puolitoista tuntia. Lähtöpaikka määräytyy kierroksen mukaan, ja matkaa kertyy yleensä noin 1.5km. Kävelykierroksille on varattava paikka etukäteen Helsingin kaupunginmuseon tapahtumasivuilta löytyvällä lomakkeella. Kierrokset maksavat tavallisesti 10€ / per osallistuja.

Seuraavat tulevat kävelykierrokset ovat:

Kaikki tapahtumat ja ilmoittautuminen löytyy Helsingin kaupunginmuseon tapahtumat-sivuilta. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen löytyy kunkin tapahtuman kuvauksesta. Kaikkien järjestettävien kävelykierrosten kuvaukset löydät osoitteesta:
http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt-ja-tapahtumat/kavelykierrokset/

Arkkitehtuurimuseon kävelykierrokset

Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin rautatieasema. Kuva: Pietinen Aarne Oy / Helsingin kaupunginmuseo.
Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin rautatieasema. Kuva: Pietinen Aarne Oy / Helsingin kaupunginmuseo.

Arkkitehtuurimuseo järjestää Helsingin arkkitehtuuriin keskittyneitä kävelykierroksia heinä- ja elokuun ajan. Kävelykierrokset lähtevät liikkeelle Arkkitehtuurimuseolta osoitteesta Kasarmikatu 24 klo 11.00 ja kierrokset kestävät n. 2 tuntia. Tiistaina ja torstaina tutustutaan historialliseen Helsinkiin, keskiviikkona ja lauantaina Ullanlinnan alueeseen ja perjantaisin Eliel Saarisen arkkitehtuuriin. Kierrosten hinta on 10€ ja opastuskielenä on englanti. Kierroksia järjestetään tiistaista lauantaihin ajalla 2.7.-31.8. Poikkeusaikataulut ja lisätiedot löydät Arkkitehtuurimuseon kotisivuilta.