Massless-näyttely Amos Rexissä 6.1.2019 asti

Amos Rex - TeamLab:Massless -näyttely - Crows...
Crows… Kuva: Amos Rex

Helsingissä sijaitsevan Amos Rex -taidemuseon ensimmäinen näyttely, tietotekniikan keinoin toteutettu TeamLabin Massless on hieno kokemus nykytaiteen keinoin toteutettua taidetta luonnosta. Näyttelyn ehtii vielä käydä katsomassa seuraavan vajaan kolmen viikon ajan, sillä se on avoinna loppiaiseen saakka. 

Amos Rex ulkonäkymä. Kuva: Amos Rex.
Amos Rex ulkonäkymä. Kuva: Amos Rex.

Amos Rex avautui yleisölle 30.8.2018. Monitaiteellinen ja uraauurtava, kaikille avoin uusi museo avautui taiteilijaryhmä TeamLabin näyttelyllä Massless.

”Tämän näyttelyn tavoitteena on uudelleen määritellä kokemamme todellisuus, kun luodaan uudenlaisia tapoja kokea taidetta ja luontoa.”

Amos Rex

Näin määrittää Amos Rex Massless-näyttelyn, joka perustuu digitaalisen teknologian luomaan taiteeseen, jota on myös mahdollista lähestyä kiinnostavalla uudella tavalla. TeamLab-työryhmä on Toshiyiki Inokon vuonna 2001 perustama 500 henkinen kollektiivi, joka koostuu taitelijoista, tietokoneanimaattoreista, matemaatikoista, ja arkkitehdeistä, koodareista ja insinööreistä.

Amos Rex - TeamLab: Massless -näyttely - Vortex of Light Particles.
Vortex of Light Particles. Kuva: Ideal Helsinki.

Massless-näyttely (suom. ilman massaa) on saanut nimensä siitä, että tekijät uskovat digitalisuuden voivan jopa vapauttaa taideteoksen fyysisen painon tunteesta. Kokemus on sen arvoinen;  liikkeellä, äänellä ja nykyisellä tietotekniikalla on kiinnostava ja osittain mykistävä vaikutus nähtyyn.

Amos Rex - teamLab: Massless näyttely - Black Waves.
Black Waves. Kuva: Ideal Helsinki.

Näyttely koostuu viidestä teoksesta, joista kokonaisuutena muodostuu aiheeseen uppoava, ulkomaailman unohtava, vuorovaikutteinen kokemus. Vierailija astuu sisään taiteeseen. Kokonaisuus on rakennettu digitaalisista kokemuksista, mm. virtaavasta vedestä, hyökyaallosta sekä käynnistä värikään ekosysteemin tilassa, lintujen ja faunan keskellä, jossa voi seurata kiinnostuneena ja intensiivisesti myös itse luomansa linnun, sammakon tai vaikkapa liskon liikehdintää. Kaunis kukkaloisto, sen kehitys ja elinkaari digitaalisessa luonnossa kuuluvat näyttelyn hienoihin kokemuksiin.

Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn by teamLab at massless-exhibition at Amos Rex.
Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn. Kuva: Amos Rex


Näyttely on avoinna aina 6.1. 2019 saakka Amos Rex -taidemuseossa.

Lisätietoja: Amos Rex

Kuvat: Amos Rex, Ideal Helsinki. Kansikuva: Amos Rex.