Hämeenlinnan Teatteri: Agatha Christien näytelmä Kahvi mustana

Agatha Christien näytelmä Kahvi mustana esitetään Hämeenlinnan Teatterissa lokakuusta 2018 alkaen.

Hercule Poirot´n roolissa näyttämöllä nähdään loistava Hannu Huuska, joka löysi tämän Christien teoksen Lontoosta ja toi sen Suomeen.

Alkuperäisteos Black Coffee on Christien näytelmä vuodelta 1934. Näytelmästä syntyi myös romaani, jonka tekstin on sovittanut Charles Osborne. Romaani julkaistiin ensi kerran vuonna 1998. Ehkä tästä syystä tämä näytelmä ja mysteeri eivät ole yhtä tunnettuja kuin monet muut Poirot´n seikkailut.

Kahvi mustana edustaa täydellisesti Agatha Christien nerokasta tapaa kutoa salapoliisitarinasta monisäikeinen ja yllätyksellinen verkko, joka on täynnä oikeita ja vääriä vihjeitä. Ne kuuluisat ”pienet harmaat aivosolut”, niin näyttämöllä kuin katsomossakin, joutuvat koetukselle.

Kartanossaan keksijänero Sir Claud Amory on juuri saanut valmiiksi uusimman keksintönsä, atomipommin kaavan, mutta tuo kaava katoaa mystisesti kassakaapista. Kartanon kaikki vieraat joutuvat epäilyksenalaisiksi. Kartanonomistaja kutsuu tunnetun belgialaisen salapoliisin Hercule Poirot´n selvittämään tapausta, sillä vieraiden joukosta täytyy löytyä tuo kavala varas. Kun Poirot ja hänen kollegansa kapteeni Hastings saapuvat paikalle, on selvitettävänä aivan uusi tapaus.

Poirot´n uskollisena apulaisena Hastingsin roolissa nähdään Ilkka Heiskanen. Vierailijana tähdittää myös Tatu Siivonen tohtori Carellin roolia. Suomennoksesta vastaa toimittaja Tuula Nieminen.

Ohjaus Olka Horila, lavastussuunnittelu Juha Mäkipää ja Allu Vienola, pukusuunnittelu Tiina Joutsen, valosuunnittelu Veikko Pulli, äänisuunnittelu Harri Kuittinen.

Matka pääkaupunkiseudulta taittuu Hämeenlinnaan tunnissa. Teatteri on helposti saavutettavissa esimerkiksi kävellen rautatieasemalta.

Katso myös muut teatteriin liittyvät artikkelimme.

Näytökset ja lisätiedot: hmlteatteri.fi

Kuvat: Hämeenlinnan Teatteri, Tapio Aulu