Tuliaisiksi näyttävästi kuohuviiniä

Kaunis kuin karkki, näyttävät värit, pullon ulkoasu muistuttaa ehkä yhdessä vietetystä lomasta. Hehkuva ulkonäkö on tuliaiskuohuviinissä kiva lisä.

Viimeisen vuoden aikana on viinivalikoimiin tullut monia näyttäviä viinipulloja ja -pakkauksia, jotka eivät pahemmin tuliaisina lahjapapereita kaipaa. Pullo itsessään on jo kiinnostava ulkonäöltään.

Tarkastelimme viittä, ajankohtaista ja helppoa tuliaisiksi soveltuvaa kuohuvaa makumaailman ja ruokaparien näkökulmasta. Tarkasteltavien viinien hintahaarukka on kymmenen euron molemmin puolin.

Barton & Guestier Extra Dry

on ranskalainen kuohuviini (Vin de France), joka Alkon määrityksen mukaan on kuiva, keskihapokas, päärynäinen, appelsiininen, kevyen passionhedelmäinen, hennon yrttinen pirteä ja hedelmäinen. Se on valmistettu Colombard- ja Ugni Blanc -rypäleistä.

Tuoksu on kevyen raikas, ja hieman hedelmäinen, jossa on havaittavissa hentoa paahteisuutta. Myös maussa toistuu hento paahteisuus, sekä hedelmäisyys hennon yrttisyyden rinnalla. Barton & Guestier Extra Dry on mutkattomasti lähestyttävä kuohuviini, josta jää suutuntumaksi tasapainoinen jälkivaikutelma.

Kevyenoloinen ja kuiva kuohuviini taipuu moneksi – hyvin viilennettynä alkumaljaksi ja seurusteluun, samoin kuin pikkusuolaisten, itämaisen ruuan sekä antipastin, salaatin ja kalan kanssa.

Kiinnostavaa oli myös tiimimme ”samppanjaa ja vaahtokarkkeja” -ajatus tästä viinistä. Vaikka samppanjasta ei olekaan kyse, viini sopii kivasti myös makeiden yhdistelmien kanssa. Soveltuu vegaaneille.

 • PIRTEÄ & HEDELMÄINEN
 • Alkon tuotenro: 529607
 • Hinta 10,19 € / 0.75 l

La Brava Cava Semi Seco Organic

Espanjalainen Macabeo-, Parellada-, Xarel.lo-rypäleistä valmistunut kuohuviini (DO Cava) on puolimakea. Hedelmäisten ja kukkaisten vivahteiden sekä makean mausteisuuden vuoksi viini sopii hyvin viilennettynä seurustelujuomaksi. Harmoninen, suunmyötäinen, aavistuksen makea jälkivaikutelma tekee siitä helpon seurustelujuoman.

Alko määrittelee kuohuviinin: puolimakea, keskihapokas, keltaluumuinen, kevyen aprikoosinen, kypsän sitruksinen, hennon paahteinen.

La Brava Cava Semi Seco Organic sopii seurustelujuomaksi mutta sen hapokkuus myös antaa tilaa ruokavalinnoille, kuten salaateille, alkupaloille.

Soveltuu vegaaneille.

 • PIRTEÄ & HEDELMÄINEN
 • Alkon tuotenro: 521747
 • Hinta 9,69 € / 0.75 l

Viña Esmeralda Sparkling Brut

Torresin Viña Esmeralda Sparkling Brut -kuohuviini on Esmeralda-tuoteperheen uusi tulokas. Se on valmistettu Espanjassa Moscato-rypäleestä. Tässä kuplivassa versiossa on selkeästi tuoteperheen viineille tunnistettavassa olevaa tuoksu- ja makumaailmaa, ja se on mainio kuohuvalinta Esmeraldan ystäville.

Alkon määrittelyn mukaan viini on erittäin kuiva, keskihapokas, sitruksinen, omenankukkainen, kevyen klementiininen, hennon keltaluumuinen ja raikas.

Juuri hedelmäisyyttä; sitruksisuutta, omenankukkaisuutta on havaittavissa niin tuoksussa kuin maussakin.

Ruokasuosituksista voi mainita mm. alkupalat ja pikkupurtavat, tapakset, salaatit, antipastit tai äyriäiset ja vaalea kala.

Soveltuu vegaaneille.

 • PIRTEÄ & HEDELMÄINEN
 • Alkon tuotenro: 507487
 • Hinta 14,98 € / 0.75 l

Santero 958 Millesimato Extra Dry 2019

Tämä italialainen Chardonnay-, Glera- ja Pinot Grigio -rypäleistä valmistettu kuohuviini on poikkeuksellisen huomiota herättävässä pullossa. Valmistaja haluaa satsata mm. viinin ulkonäköön.

Alkon määrittelyn mukaan viini on kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, hunajameloninen, kevyen herukanlehtinen,tyylikäs.

Ruokailijalle Santero 958 Millesimato Extra Dry 2019 on osuva valinta, sillä tämä kuiva kuohuva sopii hyvin hapokkuutensa ja mineraalisuutensa vuoksi ruokajuomaksi, esimerkiksi kala- ja kasvisruokien kumppaniksi sekä kanan ja salaattien makupariksi.

Soveltuu vegaaneille

 • PIRTEÄ & HEDELMÄINEN
 • Alkon tuotenro: 509727
 • Hinta 15,98 € / 0.75 l

Henkell Trocken Sekt Dry

Saksalainen kuiva Henkell Trocken on pakattu erilliseen näyttävään lahjakartonkiin. Viinissä on hentoa paahteisuutta ja mm. sitrusmaista ja yrttistä vivahdetta. Kuivana, moneen taipuvana kuohuviininä Henkell Trocken Sekt Dry sopii hyvin ruokajuomaksi mutta myös maljajuomaksi.

Alko luokittelee tämän viinin: puolikuiva, keskihapokas, raparperihilloinen, persikkainen, yrttinen,

Ruokasuosituksia viinille ovat mm. pikkusuolaiset, itämaiset ruuat, sekä salaatit ja kasvikset.

 • PEHMEÄ JA KEPEÄ
 • Alkon tuotenro 008941
 • Hinta 9,98 € / 0,75 l

*****

Kuvat: Alko Oy, Aloituskuva: Ideal Helsinki