Ravintola Latitude 25 – makuja Okinawan saarelta

Helsinkiin on avautunut Okinawan saaren ruokakulttuuriin erikoistunut Latitude 25. Sushiannosten rinnalla, Latitude 25 tarjoilee 25. leveyspiirillä sijaitsevan trooppisen ilmaston omaavan Okinawan saaren erikoisuuksia, kuten Goya Chanpurua, eli karvaskurkkua, tofua ja porsaanlihaa wokattuna.

Latitude 25 - Okinawa Soba. Kuva: Latitude 25.
Okinawa Soba. Kuva: Latitude 25.

Pääsaari Honshūn eteläpuolella sijaitsevan Okinawan ruokakulttuurissa näkyy saaren trooppinen ilmasto, saarella syödään paljon hedelmiä ja vihanneksia. Myös possulla on olennainen rooli, ja kaikki ruhonosat hyödynnetään tehokkaasti. Okinawan ruokakulttuuriin on vaikuttanut myös Kiinan läheisyys ja muu Kaakkois-Aasia sekä 30 vuotta kestänyt amerikkalaismiehitys.

Latitude 25 tarjoilee perinteisistä okinawalaisista annoksista mm. Goya Chanpuru -wokkia, Okinawa Sobaa, bataatti- ja okinawalaisia pannukakkuja ja vihreää papaijaa wokattuna tai salaattina, sekä jälkiruokana maapähkinä-tofua.

Latitude 25 - Bataatti- ja Okinawalainen pannukakku. Kuva: Latitude 25.
Bataatti- ja okinawalainen pannukakku. Kuva: Latitude 25.

Goya Chanpuru on wokkiannos karvaskurkusta, tofusta ja porsaanlihasta. Karvaskurkku on trooppisen ja subtrooppisen ilmaston köynnöskasvi, joka kasvaa yleisenä Aasiassa, Karibialla ja Afrikassa. Karvaskurkkua käytetään paljon okinawalaisessa ruokakulttuurissa, kuten myös Kiinassa ja Intiassa, mutta vähemmän muualla Japanissa. Karvaskurkun maku on nimensä mukaisesti voimakkaan karvas ja tekstuuri muistuttaa kurkkua. Voimakkaan makunsa vuoksi karvaskurkku syödään pääasiassa kypsytettynä ja sitä käytetään laajalti antamaan makua mm. wokkeihin, curryihin ja keittoihin.

Okinawa Soba on nuudelikeitto, joka sisältää possua ja surimia. Toisin kuin yleisesti Japanissa, Okinawa Sobassa käytetään nimestään huolimatta paksuja vehnänuudeleita ohuiden tattarinuudelien sijaan. Okinawalainen pannukakku on paikallinen versio muualta Japanista tutusta Okonomiyakista. Annoksia pääsee Latitude 25:ssä maustamaan vielä tulisella Koregusulla, Awamori-riisiviinaan säilötyistä chileistä koostuvalla maustekastikkeella, jota Okinawalla käytetään laajalti.

Latitude 25 - Sushivalikoimaa. Kuva: Latitude 25
Sushivalikoimaa. Kuva: Latitude 25

Latitude 25 tarjoilee myös sashimia ja sushia. Ruokajuomaksi voi nauttia, kuten Okinawalla on usein tapana – japanilaista olutta. Ravintolassa on myös tarjolla japanilaisen ruuan kanssa sopivia viinejä. Valikoimasta löytyy luonnollisesti myös sakea, sekä japaninaprikoosista valmistettua Umeshu-likööriä.

Ravintola Latitude 25 sijaitsee Korkeavuorenkadulla, vain muutama sata metria Esplanadilta. Ravintola on sisustettu kodikkaasti japanilaisin vihahtein, ja sisältää noin 20 asiakaspaikkaa. Ravintola on auki lounasaikaan tiistaista perjantaihin, ja illallisvieraille torstaista lauantaihin. Isomman seurueen pöytävaraus kannattaa varmistaa ennakkoon.

Aukioloajat: Ti-Ke 11-15, To 11-20, Pe 11-21 La, 12-21.

Osoite: Korkeavuorenkatu 47, Helsinki

https://www.latitude25.fi/