Helsingin perinteiset klassikko­ravintolat

Tunnetko Helsingin perinteiset klassikkoravintolat, joissa tunnetut ruoka-annokset ja miljöö juontavat juurensa vuosikymmenten taa. Näiden ravintoloiden salit voisi löytyä niin Helsingistä tai vaikkapa Pariisista. Useissa näissä on Art Nouveau-, jugendtyylistä sisustusta yhdistettynä taiteeseen, ja ravintolasalit kunnioittavat myös menneitä vuosikymmeniä ja rakennuksen tyyliä, jossa ravintola sijaitsee.

Ideal Helsinki esittelee viisi kiinnostavaa Helsingin perinteistä klassikkoravintolaa. Yhteistä viidelle ravintolalle on perinteinen suomalainen ruoka, jota tullaan syömään myös toiselta puolelta maailmaa. Monelle ulkolaiselle matkailijalle vierailu listaamissamme ravintoloissa edustaa eksoottisuutta ja samalla tutkimusmatkaa traditionaaliseen suomalaiseen keittiöön.

Read the ENGLISH edition THE CLASSIC RESTAURANTS IN HELSINKI

Kävijät eivät unohda myöskään ravintoloiden vertaamista suomalaiseen maailmankuuluun Kaurismäki-elokuvatyyliin, joka elää osittain näissä kiinnostavissa herkuttelupaikoissa.

Kaikkien viiden ravintolan ruokalistoilta löytyy tuttuja klassikoita mutta jokaisella ravintolalla on myös muutamia hyvin tunnusomaisia annoksia. Klassikkoravintoloiden ruokavalikoima on runsas ja tutustumisen arvoinen.

Messenius

Vuonna 1937 alun perin avattu ravintola Messenius siirtyi uusien omistajille vuonna 2017.  Uudet alansa ansioituneet ammattilaisomistajat jatkavat ravintolan perinteitä, samalla kun ovat tuoneet perinteiselle ruokalistalle uutta, kuten mielenkiintoisia vivahteita
maailmanlaajuisesta ruokakulttuurista.

Miljöö kunnioittaa taidokkaasti menneen ajan kortteli- ja klassikkoravintolan henkeä valkoisine pöytäliinoineen päivitettynä tähän päivään.

Keittiön tarjoama uudistettu ruokalista tarjoaa ruokailijalle kiinnostavasti  ”Plat du Jour” – päivän annos -ajattelua. Listalla on lisäksi ravintolan suositusmenu viineineen sekä sesonkien erilaisia á la carte annoksia. Erikseen voi mainita blinisesongin, joka on Messeniuksessa huomattavasti perinteisempää pidempi. Toisaalta ruuassa näkyy paljolti sekä suomalaisuus, kuin lähiruokakin. Kokonaisuus on rakennettu tasapainoisesti. Listalla on esimerkiksi annoksia, jotka sisältävät Suomen luonnosta kerättyjä sieniä sekä päivän kala-annokset, jotka edustavat kotimaista lähiruokaa.

Kansainvälisen keittiön tarjonnasta voi mainita esimerkkinä Reuben Sandwichin. Kun taas klassikkolistalta löytyy aina Mannerheimin herkkua
Vorschmackia ja suomalaista klassikkoruokaa kuten Oskarin leikettä tai
silakoita.

Ravintolasalin lisäksi Messeniuksessa on kesäterassi sekä kabinetti pienimuotoisia tilaisuuksia varten.

Kosmos

Kalevankadulla sijaitseva ravintola on perustettu vuonna 1924. Ruokasalin tyyli on säilynyt samanlaisena kaikki vuosikymmenet. Uudistukset on tehty hienovaraisesti lähinnä käytännön uusimistarpeet huomioiden. Tänä päivänä ravintolan vaihtuva lounaslista palvelee päivittäin, ja a la carte -listalle on listattu erikseen klassikkoannokset, kuten vorschmack, tartarleipä tai korvasienikastikkeella kuorrutettu Sylvester-leipä.

Ravintolan viinivalikoima on laaja, ja kiinnostavia erikoisuuksia löytyy ravintolan viinikellarista. Kesällä kävelykadun varrella sijaitsevalla ravintolalla on ulkoterassi.

Kannas

Kannas on perustettu vuonna 1938. Eerikinkadun päässä, Ruoholahden alueella sijaitseva ravintola viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuottaan. Kannas kutsuu itseään myös seurusteluravintolaksi. Perinteisten ruoka-annoksien ohella, ravintola on kuulu mm. mittavasta olutvalikoimastaan. Myös viikko-ohjelmasta löytyy erilaisia teemailtoja. Klassikkoannoksia ovat mm. paistettu lohi, maksapihvi sekä silakkapihvit.


Sea Horse

Korkeavuorenkadun eteläpäässä sijaitseva Ravintola Sea Horse ei monia esittelyjä kaipaa. Miljöö on alun perin vuodelta 1934, mutta sitä on käytännön syistä uusittu perinteisyyttä kunnioittaen vuosien varrella. Iso maalattu tunnusomainen merihevonen koristaa ravintolan takaseinää.

Klassikkoannoksia ovat mm. paistetut silakat ja täytetyt silakkapihvit, poronseläke ja Oscarin voileipä, jota näyttävä määrä katkarapuja ja parsat sekä choron-kastike koristaa. Kesällä ravintolalla on terassi.

Kolme Kruunua

Kolme Kruunua sijaitsee Liisankadulla Kruununhaassa. Ravintolasalia koristavat mm. jo 1930-40-luvuilta tunnetun suomalaisen suunnittelija Paavo Tynellin lamput, ja värikkäistä lasimaalatuista ikkunoista tulvii ravintolasaliin valoa. Ravintola on perustettu Helsingin Olympiakisavuonna 1952.

Ruokalistalla asiakkaita houkuttelevat muun muassa paistettu lohi ja kermainen lohikeitto, jotka ovat suomalaista lohikulttuuria parhaimmillaan. Ravintolan liharuokien valikoima on myös mittava. Ravintolalla on kesäaikaan ulkoterassi.

Ravintoloiden kotisivut:

Ravintola MesseniusRavintola KosmosRavintola Kannas –  Ravintola Sea HorseRavintola Kolme Kruunua