Syksyn 2018 Menu Nordic Silja Linen laivoilla

Edit: Kevään 2019 Menu Nordic on julkaistu. Voit lukea kevään 2019 Menusta täältä.

Uusi Peeter Pihelin Menu Nordic on tarjolla Silja Linen ja Tallinkin laivojen fine dining -ravintoloissa 19.9.2018 – 9.1.2019.  Menu Nordicin ruokalistan on ensimmäistä kertaa Tallinkin historiassa suunnitellut virolainen keittiömestari.

Peeter Pihelin viiden ruokalajin ateria sisältää aitoja virolaisia makuja, ja raaka-aineet ovat maan metsistä, niityiltä ja vesistä. Menu kunnioittaa myös perinteisiä ruoanvalmistustekniikoita ja on omistettu satavuotiaalle Virolle. Menu Nordic on kokonaisuudessaan luettavissa artikkelin lopussa.

peeter pihel
Peeter Pihelin uusi menu M/S Victoria I laivalla.

Keittiömestari Peeter Pihel on hyödyntänyt ateriakokonaisuuden suunnittelussa perinteisiä virolaisia reseptejä sekä uutta reseptiikkaa.  Lähtökohtana on tunnusomaiset virolaiset raaka-aineet ja annokset, joihin on tuotu uusia ja odottamattomiakin makuja ympäröivästä luonnosta. Aterialla nautitaan sikaa, siikaa, turskanposkea ja viiriäistä yhdistettynä kauden vihanneksiin ja juureksiin.

– Menu Nordicin raaka-aineet ja makuyhdistelmät ovat hyvin yksinkertaisia. Tavoitteena on korostaa jokaista raaka-ainetta sellaisenaan, eikä tukahduttaa niitä liioilla makuyhdistelmillä. Tästä syystä lautasella on korkeintaan 3-5 erilaista elementtiä, kertoo Pihel.

Käytetyt ruoanlaittotekniikat vaihtelevat suolauksesta savustamiseen ja heinälaatikossa kypsyttämiseen. Joissakin ruokalajeissa perinteiset raaka-aineet on korvattu muilla vaihtoehdoilla, jotka antavat ruokiin nykyaikaisia piirteitä. Peeter Pihel uskoo, että menun kaikki raaka-ainevalinnat antavat oikeutta Viron tämän päivän kulinarismille.

Kasvissyöjille ja vegaaneille on suunniteltu erikseen kolmen ruokalajin kokonaisuus, jossa liha ja kala on korvattu erilaisilla vihanneksilla ja kasviksilla, kuten mustajuurella, maa-artisokalla ja lehtikaalilla.

Peeter Pihelin suunnittelemaa viiden ruokalajin Menu Nordic on tarjolla  Helsinki-Tukholma -reitillä  Silja Serenaden ja  Silja Symphonyn Bon Vivant-ravintoloissa sekä Tukholma-Tallinna -reitilla Victoria I:n ja Baltic Queenin Gourmet -ravintoloissa 9.1.2019 saakka. Viiden ruokalajin menu viineineen maksaa 118 euroa ja kanta-asiakkaille 109 euroa.

Katso myös artikkelimme Valter Gaiaudin suunnittelemasta Ligurialaisesta ruokalistasta, josta pääsee nauttimaan Silja Linen ja Tallinkin Tavolàta-ravintoloissa.

Kuvat; Ideal Helsinki, Silja Line

******

MENU NORDIC

PUNAJUURI JA PORSAS

Heinässä kypsytettyä punajuurta, karhunlaukan marjoja ja kuusi kuukautta suolattua porsaankylkeä

Pfaffl Weissburgunder, Niederösterreich, Austria 10 cl

MUSTAJUURI JA SIIKA

Paahdettua mustajuurta, graavattua siikaa ja siianmätiä, hera-tilliöljykastiketta

Nespoli Campodora Albana Secco, Romagna, Italy 10 cl

TURSKANPOSKI JA SIPULI

Turskanposkea, sipulia ja jokirapukastiketta

Chapoutier Bila-Haut Cotes du Roussilion Blanc, Languedoc-Roussillon, France 12 cl

VIIRIÄINEN JA PORKKANA

Viiriäistä Järveotsan tilalta, pikkelöityä porkkanaa ja savustettua maa-artisokkaa

Joseph Drouhin Rully Rouge, Bourgogne, France 12 cl

MANNA JA PUNAHERUKKA

Punaherukka-semolinamoussea, rahkalunta ja tuoksumataralla maustettua maitoa

Acquesi Piemonte Brachetto Spumante, Piemonte, Italy 10 cl