Helsingin perinteiset klassikko­ravintolat

Tunnetko Helsingin perinteiset klassikkoravintolat, joissa tunnetut ruoka-annokset ja miljöö juontavat juurensa vuosikymmenten taa. Näiden ravintoloiden salit voisi löytyä niin Helsingistä tai vaikkapa Pariisista. Useissa näissä on Art Nouveau-, jugendtyylistä sisustusta yhdistettynä taiteeseen, ja ravintolasalit kunnioittavat myös menneitä vuosikymmeniä ja rakennuksen tyyliä, jossa ravintola sijaitsee.

Ideal Helsinki esittelee neljä kiinnostavaa Helsingin perinteistä klassikkoravintolaa. Yhteistä neljälle ravintolalle on perinteinen suomalainen ruoka, jota tullaan syömään myös toiselta puolelta maailmaa. Monelle ulkolaiselle matkailijalle vierailu listaamissamme ravintoloissa edustaa eksoottisuutta ja samalla tutkimusmatkaa traditionaaliseen suomalaiseen keittiöön.

Kävijät eivät unohda myöskään ravintoloiden vertaamista suomalaiseen maailmankuuluun Kaurismäki-elokuvatyyliin, joka elää osittain näissä kiinnostavissa herkuttelupaikoissa.

Kaikkien neljän ravintolan ruokalistoilta löytyy tuttuja klassikoita mutta jokaisella ravintolalla on myös muutamia hyvin tunnusomaisia annoksia. Klassikkoravintoloiden ruokavalikoima on runsas ja tutustumisen arvoinen.

Kosmos

Kalevankadulla sijaitseva ravintola on perustettu vuonna 1924. Ruokasalin tyyli on säilynyt samanlaisena kaikki vuosikymmenet. Uudistukset on tehty hienovaraisesti lähinnä käytännön uusimistarpeet huomioiden. Tänä päivänä ravintolan vaihtuva lounaslista palvelee päivittäin, ja a la carte -listalle on listattu erikseen klassikkoannokset, kuten vorschmack, tartarleipä tai korvasienikastikkeella kuorrutettu Sylvester-leipä.

Ravintolan viinivalikoima on laaja, ja kiinnostavia erikoisuuksia löytyy ravintolan viinikellarista. Kesällä kävelykadun varrella sijaitsevalla ravintolalla on ulkoterassi.

Kannas

Kannas on perustettu vuonna 1938. Eerikinkadun päässä, Ruoholahden alueella sijaitseva ravintola viettää tänä vuonna 80-vuotisjuhlavuottaan. Kannas kutsuu itseään myös seurusteluravintolaksi. Perinteisten ruoka-annoksien ohella, ravintola on kuulu mm. mittavasta olutvalikoimastaan. Myös viikko-ohjelmasta löytyy erilaisia teemailtoja. Klassikkoannoksia ovat mm. paistettu lohi, maksapihvi sekä silakkapihvit.


Sea Horse

Korkeavuorenkadun eteläpäässä sijaitseva Ravintola Sea Horse ei monia esittelyjä kaipaa. Miljöö on alun perin vuodelta 1934, mutta sitä on käytännön syistä uusittu perinteisyyttä kunnioittaen vuosien varrella. Iso maalattu tunnusomainen merihevonen koristaa ravintolan takaseinää.

Klassikkoannoksia ovat mm. paistetut silakat ja täytetyt silakkapihvit, poronseläke ja Oscarin voileipä, jota näyttävä määrä katkarapuja ja parsat sekä choron-kastike koristaa. Kesällä ravintolalla on terassi.

Kolme Kruunua

Kolme Kruunua sijaitsee Liisankadulla Kruununhaassa. Ravintolasalia koristavat mm. jo 1930-40-luvuilta tunnetun suomalaisen suunnittelija Paavo Tynellin lamput, ja värikkäistä lasimaalatuista ikkunoista tulvii ravintolasaliin valoa. Ravintola on perustettu Helsingin Olympiakisavuonna 1952.

Ruokalistalla asiakkaita houkuttelevat muun muassa paistettu lohi ja kermainen lohikeitto, jotka ovat suomalaista lohikulttuuria parhaimmillaan. Ravintolan liharuokien valikoima on myös mittava. Ravintolalla on kesäaikaan ulkoterassi.

Ravintoloiden kotisivut:

Ravintola KosmosRavintola Kannas –  Ravintola Sea HorseRavintola Kolme Kruunua