KultaViljaset vaalivat vintageaarteita

Turkulainen kellokauppa KultaViljaset on keskittynyt valikoimassaan vintagekoruihin ja -kellohin, joita he myyvät huollettuina ja kunnostettuina. Koruvalikoimaan kuuluvat 1960- ja 1970-lukujen merkittävimpien ja menestyneimpien kotimaisten korumuotoilijoiden töitä. Samalla maailmanlaajuisestikin korkeatasoinen ja auktorisoitu kellohuolto korjaa ja myy vintagekelloja, pääasiassa perinteisten sveitsiläisten merkkien laadukkaita mekaanisia kelloja.

Kiertotalous on tämän päivän juttu, ja jalometallialan kierrätys on sitä parhaimmillaan, muutaman vuosikymmenen takaiset arvokorut ja -kellot ovat usein todellisia kiertotalouden helmiä. Käytettynä ostetusta korusta voi tulla uudelle omistajalleen vähintään yhtä merkityksellinen kuin uutena hankitusta, joskus merkityksellisempikin. Aiemmin hylättynä lojumaan jätetty koru voi osoittautua uudelle käyttäjälleen todelliseksi löydöksi, jota hän on etsinyt pidempään.

Elis Kaupin hopeariipus akaatilla. Koru on valmistettu Kupittaan Kullassa Turussa 1970-luvulla. Elis Kauppi oli yksi vuonna 1945 toimintansa aloittaneen turkulaisen kultasepänliikkeen (1945–1994) perustajista ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja. Elis Kauppi kuuluu suomalaisen korumuotoilun uranuurtajiin.

Kellokauppa KultaViljaset Oy:n valikoimissa on mm. Elis Kaupin, Jorma Laineeen, Erik Granitin ja Martti Viikinniemen töitä – ja paljon muitakin koruaarteita menneiltä vuosikymmeniltä, Kalevala Korun vanhaa korutuotantoa unohtamatta.

Modernisti Jorma Laineen hopeinen riipuskoru on valmistettu Turun Hopeassa vuonna 1971. Jorma Laine on yksi arvostetuimpia aikansa modernisteja.

Moni suomalainen korumuotoilija on lähtöisin maamme länsirannikolta ja korunvalmistusta on alueella ollut runsaasti.

Turku on vanhojen korujen Mekka, joten meillä on hyvä mahdollisuus saada käsiimme kertaalleen hylättyä korumateriaalia, kertovat Viljaset. Ostamme valikoidusti, puhdistamme, kunnostamme ja tutkimme korun taustatiedot ennen kuin korut pääsevät verkkokauppaamme.

Jokaisella korulla on tarinansa, leimat taas kertovat, kuka on suunnitellut korun ja missä se on valmistettu. Leimojen avauduttua pääsee tutkimaan tarkempia tietoja suunnittelijasta ja hänen töistään. Tarina koukuttaa ja puhuttaa, monesti korut ovat tunnistettavissa jostain muistilokerosta oman lapsuuden tai nuoruuden ajoilta.

Esimerkiksi Liisa Vitalin korut ovat hyvin tunnistettavia. Monella nykykuluttajan äidillä tai naapurin tädillä on ollut näitä Liisa Vitalin suunnittelemia upeita koruja käytössään. Aiheensa Vitali ammensi oman maatalonsa pihapiiristä, koruissa leikkivät niin leppäkertut pallokoruina kuin lampaat pitsikoruina.

Liisa Vitalin kultaiset Pitsi-korvanapit 1960-luvulta, korut on valmistettu Kultakeskuksessa Hämeenlinnassa.

Vintagekello kannattaa hankkia turvallisesti kelloammattilaisen huoltamana

Vintagekellojen arvotus perustuu vanhoihin sveitsiläisiin merkkeihin ja mekaanisiin kelloihin ennen kvartsien aikaa. Kellojen arvon määritys perustuu kolmeen asiaan: kunto, kunto ja kunto – sekä tietenkin alkuperä. Kelloammattilainen tunnistaa kellomerkit ja lukuisat mallit eri vuosikymmeniltä ja vuosilta.

Omega Speedmaster vuodelta 1963, Speedmaster on yksi halutuimpia kellomalleja ja omaa syntymävuoden kelloaan havitteleva saa odottaa vuoroaan useammankin vuoden.

Vintagekello kannattaakin juuri tästä syystä hankkia ammattilaiselta, jotta kello on toimintakuntoinen ja juuri sellainen, mikä sen pitääkin olla.

Meillä toimitaan kellojen kohdalla samalla kiertotalousperiaatteella kuin korujenkin kohdalla eli ostamme katumuotia sodan jälkeiseltä ajalta, ja jo kertaalleen hylättyjä kelloja, jotka meillä sitten kunnostetaan ja huolletaan alkuperäisyyttä kunnioittaen.

Olemme sveitsiläisen kellojätti Swatch Groupin valtuutettu huoltopiste, joten on luonnollista, että valikoimastamme löytyy etusijalla lukuisat sveitsiläiset merkit, joiden varaosiin meillä on saatavuus ja huolto-osaaminen, toteavat Viljaset.

Kellokauppa KultaViljaset on Turun seudun valtuutettu Omega-huoltopiste ja myös muiden Swatch Groupin merkkien valtuutettu huoltopiste. Kuva Nipa Nurmi

Vintagekorut ja -kellot ovat oivallisia lahjaideoita.

— Mikä ihana lahjaidea, kun näkee vaivaa ja etsii itselleen tai läheiselleen syntymävuoden kelloa tai korua. Joskus se on pitkäkin prosessi, etenkin etsiessä mieleistä kellomerkkiä sopivalta valmistusvuodelta, mutta sitäkin ihastuttavampaa, kun se sitten on löytynyt, kertoo Tarja Viljanen.

Vintagekiinnostus kuuluu kaikille, ja nämä kellot ja korut sopivat erinomaisesti tyylikkääseen ja klassiseen pukeutumiseen yhtä hyvin kuin rennon retrohenkiseenkin. Vintagekello ammattilaisen huoltamana ja kunnostettuna asustaa niin juhlapukeutumista, smart casualia tai rennompaa vaatetusta kellomallista riippuen. Kauniit aikalaiset, tähän päivään nostettuna ja käyttökuntoon huollettuna, sopivat hyvin niin naisille kuin miehillekin.

Kuvat: KultaViljaset Oy, Nipa Nurmi

KultaViljaset Oy liike & verkkokauppa kultaviljaset.fi

KultaViljaset Instagram