VINTAGE HELSINKI! – muotia, jalkineita ja kodinsisustusta

Helsinki tarjoaa vannoutuneelle kodin sisustuksen tai vaate- ja jalkineista pitävälle vintage-fanille kiinnostavia muoti-, design- sekä lifestylelöytöjä.

Helsingin useissa second hand- ja vintageliikkeistä sekä erilaisilta kirpputoreilta löytyy niin kotimaisia kuin kansainvälisten merkkien valikoimaa; uusia tai jo vuosia sitten lanseerattujen mallistojen löytöjä. Laatutuote kestää usein elinkaaressaan useammankin käyttäjän.

Astioihin ja huonekaluihin keskittyneistä liikkeistä löytyy runsaasti tunnettua suomalaista designia aina 1950-luvulta asti. Suomalainen valmistus on viime vuosisadan puolella ollut monipuolista ja laajaa, ja siksi myös nostalgisia astiastoja, huonekaluja tai jopa kansainvälistä mainetta niittäneitä kodinsisustustavaroita löytyy Helsingin liikkeistä.

 

 Korkeavuorenkadulla on suomalaisiin astioihin ja huonekaluihin erikoistunut –Helsinki Second Hand. Valikoimissa on sekä astioita kattaukseen tai ruuanlaittoon, juomalasisarjoja, koristelasia mutta myös erilaisia kiinnostavia huonekaluja. Monien huonekalutehtaiden ja -liikkeiden valmistusta myydään tässä isossa liiketilaksi muodostetussa autohallitilassa.

 

Hakaniemen hallissa, monien herkku- ja ruokamyyjien ja vaatemyyjien lisäksi sijaitsee Uutta& Vanhaa, joka myy suomalaisia astiadesignia aina 1950- ja 1960-luvuilta lähtien. Kiinnostavaa keräilijän näkökulmasta on, että liikkeessä on myös erinomainen valikoima muumimukeja, joista vanhimmat harvinaisuudet ovat 1990-luvulta.

Muodista kiinnostunut vintagefani voi tehdä kiinnostavia löytöjä myös eri kaupunginosien liikkeissä ja vilkkailla kirpputoreilla. Osa liikkeistä on erikoistunut kotimaisten, aikaisemmin monipuolisen suomalaisen vaateteollisuuden kokoelmiin. Värikkäät suomalaiset vaatteet ovat puhutelleet monia vuosikymmeniä – niin kotimaisia kuin ulkolaisia Suomi-muodin ystäviä.

Toisenlaista tarinaa taas kertovat liikkeet, jotka myyvät kansainvälisiä muotimerkkejä – esimerkiksi ranskalaista ja italialaista haute couturea. Näissä liikkeissä on tarjolla myös harvinaisia yksittäiskappaleita, joita on kulkeutunut Suomeen keräilijöiden tai huippumuodista kiinnostuneiden liikkeiden ja kuluttajien mukana. Kiinnostavaa on, että näitä ”tarinallisia” löytöjä voi tehdä tänä päivänä myös hyvin kukkaroystävälliseen hintaan.

 

Fredalla toimiva Amado myy second hand -muotia. Valikoimissa on aarteita vuosien varrelta niin laukkuja, kenkiä ja vaatteita. Mukana on maailman muotimerkkien tarkkaan valittuja tuotteita. Esimerkkinä voi mainita mm. Escada-, Yves Saint Laurent- tai Dior -laatubrändit. Ja yllättävää on myös, että hinnat ovat merkkivaatteisiksi kuitenkin kohtuullisen helposti saavutettavissa. Tuotteet ovat toisella kierroksella, mutta käyttämättömiä, kerrotaan liikkeestä.

 

Kalliossa sijaitsee sympaattinen mm. suomalaista vintagemuotia myyvä Frida Marina -liike. Osassa liikettä on myynnissä yksittäisten kuluttajien kaikenlaisia kirpputorivaatteita. Toinen osa liikettä on täynnä värikkäitä, myös tunnettujen suomalaisten valmistajien vaatteita, joille löytyy uusi elämä.

Helsingissä on useita kirpputoreja ja myymälöitä, joissa myydään uusia käytettyjä vaatteita. Samalla kirpputorit, joissa yksittäinen kuluttaja voi myydä vaatteitaan ovat suosittuja ja niitä on eri puolilla kaupunkia. Helsingissä kesällä järjestetään sekä ulkoilma-, ilta- että viikonloppumyyntejä.

Älä jätä huomiotta näitä vintageosoitteita:

Artek 2nd Cycle, Kirpputori Bruno, FargoVintage, Fida,  MekkoMania, SomaOma, Toisto

Kuvat Ideal Helsinki