Silja Line & Tallink – Ligurian keittiö valtasi Tavolàta-ravintolat

Italialainen keittiöpäällikkö Valter Gaiaudi on suunnitellut uudistuneen ruokalistan Silja Linen ja Tallinkin laivojen Tavolàta-ravintoloihin 

Matkustajat pääsevät nauttimaan vuoden verran 1.4.2018-31.3.2019 Luoteis-Italian Liguriasta lähtöisin olevasta menusta, joka sisältää runsaasti merenantimia, ja on saanut inspiraation tyypillisesti siitä, mitä tavalliset italialaiset kotiäidit ostavat markkinoilta.

Idean toteuttaja Valter Gaiaudi toimii opettajana Arma Di Taggian hotelli- ja kokkikoulussa, joka on yksi huippuosaamisen kansallisista kouluista Italiassa.

Gaiaudi keittiö.
Gaiaudi  luonnehtii, että häntä inspiroi suuresti eri sesongit ja tuoksut
– Etenkin se kun kiertelen kala-, hedelmä- ja vihannesmarkkinoilla katsoen, mitä tavalliset kotiäidit ostavat ja valmistavat, hän kertoo. Kuva Silja Line.

Tavolàta-ravintoloiden ruokalistalla näkyy alueen erikoisuudet ja raaka-aineet; mereneläviä, kalaa, lihaa ja vihanneksia. Alkupalalistalta löytyy Italiassa suosittua turskaa, joka on Tavolàtassa tuoreesta fileestä hauduttaen valmistettu. Sille antaa makusäväyksen Taggiascaoliivijauhe. Kampasimpukat on kevyesti savustettu ja maustettu fenkolilla ja tähtianiksella.

Jättirapurisotto tavolata.
Ensimmäinen lämmin ruoka eli primi piatti on jättirapurisotto, joka saa kermaista täyteläisyyttä Stracciatella-tuorejuustosta, kesäkurpitsapasta nautitaan Taggiasca-oliivien ja paahdettujen pinjansiemenien kanssa. Kuva Silja Line.

Paahdettu lohi maustuu seesamkastikkeella. Voissa paistettu ruijanpallas saa seurakseen rypäle-emulsiota, haudutettua endiiviä ja karamellisoitua klementiiniä. Yksi pääruoista on avattu kanin filee, joka täytetään vasikanlihasta, pinaatista ja yrteistä tehdyllä murekkeella. Annoksessa on mukana oliiveja ja munakoisokaviaaria ja sen kruunaa timjamikastike. Ja toki listalla on myös grillattua härän sisäfileetä.

Jälkiruoista Tiramisu lienee se rakastetuin. Ricottavanukas sokeroidulla appelsiinilla, hasselpähkinällä ja suklaakastikeella löytää epäilemättä paljon ystäviä.

oliiviöljyjäätelö tavolata.
Jälkiruokien ennakkosuosikki lienee kuitenkin täydellinen oliiviöljyjäätelö, josta Silja Serenaden keittiöpäällikkö Juha Tamminen tiivistää ”on muuten todella hyvää”. Kuva Silja Line.

Valter Gaiaudi teki menun suunnittelussa yhteistyötä Silja Linen laivojen keittiöpäälliköiden kanssa, sillä matkustajien suosikkeja haluttiin säilyttää mukana listalla. Listalta löytyy edelleen kaksi erilaista leikkelevalikoimaa, tomaatti-mozzarellasalaattia, lohta ja sitruunapannacottaa. Neljän ruokalajin ”Menu Italiano” maksaa 59,00 €, muuten hinnat annoksen mukaan.

Oliivit ovat Ligurian toinen tunnettu herkku. Alpeilta Välimereen laskeutuvien jokilaaksojen pengerretyissä oliivilehdoissa kypsyvät arvostetut Taggiasca-oliivit. Niitä viljelee perinteisillä menetelmillä Boerin perhe, jonka tunnettuja ROI-oliiveja ja -oliiviöljyjä käytetään Tavolàtan keittiössä. Niitä voi myös ostaa Tavolàta-ravintoloista mukaan tuliaisiksi.

Katso myös artikkelimme Silja Linen uudistuneesta kansainvälisen tason Mocktail-valikoimasta.

Kuvat Silja Line