Aurinkolaulaja Santeri Salokivi -näyttely 18.5.-3.6.2018

Impressionisti Santeri Salokiven ennen näkemättömiä teoksia on esillä näyttelyssä, joka pidetään Galerie Donnerilla Helsingissä 18.5.−3.6.2018.

Santeri Salokiven omakuva.

Teokset löytyivät vuonna 2017 eräästä varastosta kuolinpesän selvityksen yhteydessä. Ne olivat olleet varastoituna ja lähes unohdettuina 77 vuotta eli vuodesta 1940, jolloin taiteilija kuoli.

 Turkulaissyntyinen taidemaalari Santeri Salokivi (1886−1940) kuuluu Suomen taiteen suuriin ja kansainvälisiin nimiin. Hän maalasi ja opiskeli pääasiassa Pariisissa, Venetsiassa ja Münchenissä. Kesät hän vietti aina kotimaassaan, jossa valo ja varjot olivat tähän vuodenaikaan parhaimmillaan. Salokivi oli vähäisestä koulunkäynnistään huolimatta hyvin sivistynyt henkilö, joka ammensi luovuuttaan kirjallisuudesta, musiikista ja museoista.  Louvren kokoelmatkin hän tunsi läpikotaisin.

Santeri Salokiven valoisuus ja elämänmyönteisyys heijastui hänen taiteeseensa. Taidemaalari ja -kriitikko Sigrid Schauman luonnehti elävästä väripaletistaan tunnettua Salokiveä aurinkolaulajaksi, taiteilija Eero Snellman taas synnynnäiseksi impressionistiksi.

Alaston rannalla, ilmeisesti Turun saaristossa, Högsåran saarella. Maalaus vuosilta 1914-16.

 

 Vuosi 2018 on Santeri Salokiven perinnön kannalta tärkeä. Sen lisäksi, että Salokivi on elokuuhun saakka esillä HAMissa pidettävässä Air de Paris -näyttelyssä, Turun taidemuseo avaa syyskuussa Salokiven ja hänen taiteilijatovereidensa uraa esittelevän näyttelyn.

Galerie Donnerilla on esillä yleisölle Salokiven ennen näkemättömiä töitä, jotka jäivät hänen kuolemansa jälkeen ateljeehen vuonna 1940.  Näiden töiden joukossa on valmiita öljyvärimaalauksia, piirustuksia, vesiväritöitä, muotokuvia, grafiikkaa ja keskeneräisiä luonnoksia sekä harjoitelmia.

Majsi Salokivi / Santeri Salokivi

Tämän näyttelyn teokset  kuolinpesän arviointityössä löytäneen ja Galerie Donnerin kanssa tiiviisti yhteistyötä tekevän  Maria Ekman-Kolarin mukaan on suoranainen ihme, että tämä kokonaisuus on selvinnyt tähän päivään, ja että se ylipäätänsä löytyi.

 Galerie Donner, jossa teokset ovat esillä, on yksi maamme vanhimmista ja perinteikkäimmistä antiikkiliikkeistä, joka on erikoistunut klassiseen antiikkiin ja erityisesti 1700-lukuun.  – Galerie Donnerilta on jatkossa tarkoitus lisätä taiteen määrää ja järjestää erikoisnäyttelyitä sekä tapahtumia siihen liittyen, täsmentää Galerie Donnerin omistaja Arthur Aminoff.  

Näyttely avaa pitkään, taloyhtiön putkiremontin vuoksi, suljettuna olleen gallerian keväisissä olosuhteissa.  — Aurinkolaulaja Salokivi saa loistaa liikkeessä ja oikea aurinko liikkeen ulkopuolella, jatkaa Aminoff.

 

*****

Santeri Salokivi- aurinkolaulaja -näyttely on avoinna 18.5 -3.6.2018  Galerie Donner, Merikatu 1, Helsinki

 Kuvat: Matias Uusikylä