Artikkeli julkaistu 10/2020, päivitetty 7.7.2022
Ahvenanmaa näyttäytyi syksyisen kauniina ja aurinkoisena, kun vierailimme lokakuussa Silja Line Suomen ja Visit Ålandin kutsumana pressimatkalla Ahvenanmaalla. Matka alkoi aamulähdöllä Silja Linen M/S Galaxylla Turusta Maarianhaminaan.Kerrromme tässä Ahvenanmaan ruoka- ja vierailuvinkkejä herkkusuille
Reitti on kätevä niin aikataulullisesti kuin merimatkan pituudenkin näkökulmasta. Omalla autolla matka taittuu esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Turun satamaan noin parissa tunnissa.

Silja Linen M/S Galaxy ja M/S Baltic Princess liikennöivät Turku-Maarianhamina -reitillä. Aamulla Turusta lähtevä Galaxy on perillä Maarianhaminassa noin kello 13.45. Baltic Princess lähtee päivittäin kohti Turkua samaan aikaan eli klo 13.45.

Merimatka kestää viitisen tuntia, siinä ehtii menomatkalla aamiaisen lisäksi myös liikkua laivalla, käydä ostoksilla sekä syödä lounaan ennen Maarianhaminaan saapumista.
Kun varaa oman hytin voi myös liikkua ja levätä omassa tahdissa matkan aikana. Tälläkin hetkellä koronaepidemian vielä jatkuessa laivoissa on turvallista liikkua, turvallisuus muistetaan monin tavoin.



Matkalla oli erittäin mukava myös huomata, että laivojen juuri uudistetut Grande Buffet´n aamiainen ja lounas ovat monipuoliset ja runsaat. Syötävää on saatavilla jokaiseen makuun ja ruokavalioon. Silja Linen laivoilla pidetään myös hygieniasta ruokailuissakin hyvää huolta, mm. kertakäyttöhanskoin mahdollistettu ruuan nouto buffet-ruokailussa tehostavat hyvää ja turvallista kokemusta.
Ahvenanmaalla on paljon nähtävää ja lyhyet välimatkat
Perillä Ahvenanmaalla tutustuimme kiinnostaviin ahvenanmaalaisiin ruoka- ja herkkutuottajiin sekä muutamiin paikallisiin pienpanimoihin. Jo lyhyellä yhden tai kahden vuorokauden matkalla ehtii nähdä ja tehdä saaristossa paljon. Välimatkat eivät ole pitkiä, vaikka liikuimmekin Ahvenanmaalla viiden eri kunnan alueella; Maarianhaminasta länteen sekä pohjoiseen. Pinta-alaltaan koko Ahvenanmaa on 1580 neliökilometriä.
Jos olet lähdössä matkalle pienemmällä porukalla, on hyvä harkita oman auton käyttöä tai auton vuokraamista. Kuitenkin bussiliikennettäkin on Maarianhaminan ja mm. lännessä sijaitsevan Långnäsin välillä. Saari on myös kiinnostava pyöräilykohteena.



Lähiruokaa ja pienpanimoita
Ahvenanmaata ja Maarianhaminan ympäristöä voisi hyvällä syyllä kuvailla pienpanimojen luvatuksi alueeksi. Kahden päivän aikana tutustuimme kolmeen kiinnostavaan pienpanimoon.
Läntisellä Ahvenanmaalla Lemlandissa kävimme sekä Amalias Limonadfabrikissa että sen yhteydessä sijaitsevassa Mercedes Cholateriessa ja Open Water Breweryssä

Amalias Limonadfabrik on perustettu vuonna 2014. Yritys valmistaa käsityönä paria kymmentä limonadia korkealaatuisista luonnollisista raaka-aineista.



Valmistuksessa käytetään mm. ahvenanmaalaisia ja mantereelta kotimaisia marjoja ja hedelmiä. Tuotteissa ei ole käytetty keinotekoisia lisäaineita, jotka vaikuttaisivat väriin tai makuun. Yritys valmistaa myös Anton-tuotteita, joista löytyy sekä siidereitä että esimerkiksi ginipohjaisia 5,5%:n alkoholijuomia.
Sympaattinen Mercedes Chocolaterien pieni suklaatehdas toimii Amalias Limonadfabrikin yhteydessä.

Oppeja Ahvenanmaalle on haettu laadukkaaseen, persoonalliseen suklaanvalmistukseen osittain Keski-Euroopan suklaaosaajilta. Suklaa valmistuu niin levyinä, praliineina, mutta ehdoton tämän hetken hittituote meidän mielestämme oli toffee-merisuolaiset suklaatikut, joita myös päätyi tuliaisiksi kotiin.




Open Water Brewery on vuonna 2016 perustettu pienpanimo, joka toimii Knutsbodassa, Lemlandissa.
Panimossa valmistuu 16 erilaista olutlajia, myös sesonkituotteita. Mukaan mahtuu Lagereita, Pale Aleja, IPAA. Itsenäisellä paikallisella pienpanimoajattelulla perustettu yritys on laajentunut muutamassa vuodessa, ja tuotteita on myös myynnissä Manner-Suomessa.



Ahvenanmaan pannukakkua ja vierailu kuninkaankartanon mailla
Lähdimme Maarianhaminasta upean auringonnousun saattelemana toisena vierailupäivänämme kohti saaren pohjois- ja koillisosia: aluksi Stallhagenin panimolle, joka on Ahvenanmaan vanhin ja suurin olutpanimo. Sen tuotantotilat sijaitsevat Grelsbyssä, 18 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Nimi Stallhagen tulee kuninkaankartanosta, jonka mailla panimo sijaitsee.




Panimon yhteydessä toimii Green Key -ympäristösertifioitu Pub Stallhagen, joka tarjoaa ruokaa, panimokierroksia ja olutmaistajaisia.
Ravintolassa näkyy hyvin saaren pientauottajien ruokatarjonta. Osaavan ja tasokkaan ravintolan ruokamenu vaihtelee päivittäin, sen mukaan, mitä lähituottajat ovat esimerkiksi kalastaneet.

Ahvenanmaalla jokainen tuntee toisensa, ainakin jollain tasolla, kertovat ahvenanmaalaiset. Tästä vahvistuksena myös se, että eri tuottajien myymälöissä oli laajasti myynnissä saaren tuotteita aina omenamehuista, suklaasta, sinapeista eri oluisiin. Eli jos ei matkan aikana ehdikään suunnitellusti ihan kaikkialle, on mahdollista mm. Stallhagenin myymälästä, kuten muualtakin löytää erilaisia paikallisia makuja tuliaiskassiin.
Osaa Stallhagenin oluista myydään panimon putiikissa, mutta joitain aarteita pidetään vain paikan omassa ravintolassa hanassa, kuten makunystyröitä ihailtavasti nostattavaa Pale Whalea. Hanaoluita ravintolassa on saatavilla toistakymmentä.
Åland Distillery sijaitsee Kastelholman linnanraunioiden läheisyydessä, kauniin pitttoreskissa idyllisessä tuulimylly- ja maalaismaisemassa.





Smakbyn on yhteistyössä mm. Stallhagenin, Silverskärin, Ålands Utvecklings Ab:n sekä Havsviken Invest Ab:n kanssa perustanut Åland Distilleryn kesällä 2020. Åland Distillery sijaitsee Jan Karlsgårdens Wärdshusin vanhoissa tiloissa. Kartanolla tislataan, ja tuotteita voi myös maistaa kartanon baari-kahvilassa. Åland Distilleryn tuotevalikoimiin kuuluvat mm. Ahvenmaan omenaviinit ja liköörit sekä Long Drinkit.
Lähellä kartanoa on Smakbyn avara ja valoisa ravintola. Smakbyn ravintolaa isännöi Michael Björklund, joka on tunnettu kokki ja somepersoona niin läntisessä naapurissamme, Ahvenanmaalla kuin Manner-Suomessakin.



Monista projekteistaan kuuluisa ruoka-ammattilainen pyörittää tätä omaa ravintolamaailmaa. Jos sinua kiinnostaa, miten aito ahvenanmaalainen pannukakku tehdään, asia selviää viimeistään Smakbyn ravintolassa, jossa sitä oli tarjolla.

Tallink Silja liikennöi Ahvenanmaalle päivittäin sekä Turusta että Helsingistä. Maarianhamina on erittäin oivallinen, lämminhenkinen ja sopivan pieni kohde viettää lyhytkin irtiotto ja loma arjesta.

Ahvenanmaan matka antaa kotimaasssa mahdollisuuden hengähdystaukoon ympäri vuoden. Saari on myös täynnä iloisia ahvenanmaalaisia, joiden kanssa pärjää kielellisesti hyvin joko suomeksi, mutta ainakin englanniksi ja luonnollisesti ruotsiksi. Visit Ålandin kotisivuilta löytyy myös ao. alueen tapahtumat.
Kuvat Ideal Helsinki
***
Kaupallinen yhteistyö yhdessä Silja Line Suomen ja Visit Ålandin kanssa.
Silja Line Suomi kotisivut
Visit Åland kotisivut
Artikkeli julkaistu 10/20, päivitetty 7.7.2022