Sini Majurin näyttävää lasitaidetta esillä Gumbostrand Konst & Formissa 20.8-3.10.2021


20. elokuuta avautui Sipoon Gumbostrand Konst & Formissa, lasitaiteilija Sini Majurin näyttely Etiäinen, joka on avoinna yleisölle 3. lokakuuta asti.
Näyttely esittelee Sini Majurin uniikkeja sekä pieninä sarjoina valmistuneita persoonallisia lasiesineitä.

Sini Majurin Etiäinen-näyttelyssä käsitellään suomalaisten pandemiakokemuksia, jotka sekoittuvat suupuhalletun lasin sisällä kyläilyperinteisiin. Surrealistisen kokonaisuuden veistoksia on myös kutsuttu Venetsian lasiviikkojen päänäyttelyyn Palazzo Loredaniin sekä Tokion muotoilumessuille.

Lasitaiteilija yhdistää raikkaita, ajanhenkisiä ideoitaan modernin 3D-tekniikan avulla perinteiseen lasinpuhallustekniikkaan. Majuri on sekä suomalainen muotoilija ja lasiesineiden designer mutta myös aktiivinen suomalaisen lasitaiteen ja muotoilun puolestapuhuja. UNESCO:n katoavan maailmanperinnön listalle haettu lasinpuhallustaito vaatii tekijöiltään aktiivisuutta sekä yhteistyötä.

Majurille ovat taiteessa tärkeitä lasin optisista ominaisuuksista läpinäkyvyys, heijastukset sekä valon taitto. Uusimmissa teoksissa inspiraationa on 17-vuotiaan naisen kertomus siitä, kuinka koronan alkuaikoina mallinnettiin kauppakeskusten hyllyväleissä liikkuvia hengityspilviä. Hän murehti sitä, voisivatko hänen siskonsa hääjuhlissa puhalletut saippuakuplat kuljettaa virusta. Jostakin viattomasta oli tullut vaarallista. Veistokset käsittelevät saippuakuplateemaa, juhannushäiden vanhojen rakennusten yksityiskohtia. Kalanruotoparketteja – tunnelmia ja tunteita. 

Majuri luonnehtii lasia yhdeksi avainteknologiaksi, josta nyky-yhteiskunta on muotoutunut. Linssien kehitys mahdollisti näkemisen mikroskooppisen lähelle sekä avaruuden kaukaisuuteen. Tämä ajatus on Majurin veistoksissa toistuva teema. Samalla lasi on herkkä ja runollinen materiaali, jolla on mahdollista tulkita vaikeasti sanoitettavia tunteiden sävyjä.

Sini Majuri Venetsian lasiviikkojen päänäyttelyn kutsutaiteilijana Etiäinen-sarjan veistoksilla.

Sini Majuri on perustanut FRESH-nykytaidehankkeen, joka vie suomalaisen nykylasin alan huipputapahtumaan Venetsian lasiviikoille. Hänen missionsa on nostaa suomalainen nykylasi kansainväliseen tietoisuuteen, auttaa taiteilijoita verkostoitumaan, mutta avata myös lasitaiteelle konkreettisia portteja eri puolille maailmaa. 

Etiäinen-näyttelyn kanssa samanaikaisesti Majuri, seitsemän muun lasitaiteilijan kanssa, osallistuu näyttelyyn Bel Air Fine Art-galleriassa, jossa aiemmin esillä on ollut maailmankuuluja taiteilijoita mm. Salvador Dalista Jeff Koonsiin. Majuri myös järjestää suomalaisen taiteen lasinpuhallusnäytöksiä Muranon saaren maineikkaissa Berengon sekä Waven studioissa. Hän on lisäksi yksi lasiviikkojen päänäyttelyn kutsutaiteilijoista Etiäinen-sarjan veistoksilla. Lasityöt ovat esillä Venetsian lasiviikoilla ajalla 3-12.9.2021.

Suomalainen lasitaiteilija Sini Majuri on palkittu kansainvälisissä nykytaiteen ja suunnittelun kilpailuissa Italiassa, Amerikassa ja Kiinassa. Tänä kesänä Majuri on palkittu neljällä A’Design Awardilla, ja hän myös esiintyi kansainvälisen kilpailun online-gaalassa. Palkinto tuli esimerkiksi Alankomaihin suunnitellusta teollisuuden jätelasia hyödyntävästä Bumpy-mallistosta. Yhteensä hänellä on yhdeksän A´Design Awardia. Hän on myös toiminut kahdesti arvostetun design-kilpailun Grand Juryssä. Majurin esineitä on ollut yli 50 näyttelyssä New Yorkissa, Tokiossa, Hong Kongissa ja Venetsiassa.

Kuvat: Ideal Helsinki

Sini Majuri Design

Gumbostrand Konst & Form